Skip to content

עבודת סמינריון- האם לבישת שתי זוגות של כפפות מפחיתה הידבקות בזיהום ?

 

מחקר- השפעת לבישת שתי זוגות כפפות על העברת זיהומים לצוותים מטפלים

מגיש:

תאריך:

תוכן עניינים

מבוא.. 3

1. סקירת ספרות.. 4

1.1  שימוש בכפפות בזמן מתן שירותים רפואיים.. 4

1.2  זיהום כגורם מדבק.. 5

1.3  מכונת הרדמה כמעברת זיהום.. 6

1.4 לבוש  שתי זוגות של כפפות במחקר. 7

סיכום.. 12

4.    טבלה מסכמת של המאמרים.. 13

ביבליוגרפיה. 15

מבוא

מטרתו של מחקר זה היא לבדוק את ההשפעה של לבישת שתי זוגות כפפות על ידי אנשי צוות רפואיים על העברת זיהומים וחיידקים על ידי אנשי הצוות, בעיקר לאחר סיום הטיפול והורדת הציוד המגן. הספרות המחקרית מעידה על כך שלבישת שתי זוגות של כפפות מגן יכולה להפחית באופן משמעותי את השיעור של העברת הזיהומים מאנשי הצוות המטפל לחולים, ובין אנשי הצוות עצמם, ואפילו לאיש הצוות עצמו כאשר הוא מוריד את הציוד המגן שלו (Casanova, Rutala, Weber, & Sobsey, 2012).

שימוש בציוד המגן האישי בחדרי ניתוח הוא נושא חשוב מאד. זיהומים בחדרי ניתוח ועמידות לחיידקים מיקרוביולוגים. ככל שנגיפים קטלניים כמו הפטיטיס ונגיף חיסוני אנושי נפוצים יותר בקרב האוכלוסייה, המודעות גוברת כי זיהומים מסוג זה עשויים להיות מועברים לעובדי שירותי הבריאות באמצעות דם מזוהם. כפפות כירורגיות מספקות מחסום מגן בין הידיים של הרופאים  לבין דם ונוזל גוף מדבק (Birnbach et al., 2015; Padhye et al., 2011; Jaffe, & Moriber, 2019), אך מחקרים הוכיחו כי כפפות כירורגיות אינן יכולות תמיד לעמוד בקשיים של ניתוחים ארוכים ומאומצים, ואנשי כירורגיה לא תמיד מחליפים את הכפפות בתדירות גבוהה מספיק במהלך הליכים ממושכים (Guo, Wong, Li & Or, 2012).

כשיש הפרה, או כישלון מחסום לכפפה כירורגית, קיים פוטנציאל הבא להעברת פתוגנים הן לחולה והן לצוות הניתוחי. עבור חברי הצוות הניתוחי, שיטת המניעה העיקרית היא תרגול של כפפה משולבת לניתוחים כירורגיים (Birnbach, et al., 2015, Padhye et al., 2011, Jaffe, & Moriber, 2019).

בעבודה זו נדון האם יש צורך בלבישת שתי כפפות על ידי אנשי צוות רפואיים, והאם היא מפחיתה את הסיכוי להעברת חיידקים וזיהומים במצבים רפואיים שונים, כמו למשל בטיפול שגרתי של חולים בבתי חולים, או במצבים שבהם החולים נמצאים במצב רגיש יותר כמו במצב של ניתוחים. על מנת לסקור את הנושא המחקר יתבסס על חמישה מחקרים עדכניים שבדקו את הנושא. כל אחד מהמחקרים בדק את הנושא מפרספקטיבה שונה, ובסיטואציות שונות.

1.    סקירת ספרות

1.1       שימוש בכפפות בזמן מתן שירותים רפואיים

לבישת כפפות בזמן ניתוח או טיפול מהווה  חומת הגנה  בין זיהומים שנמצאים בחדר הניתוח ובין המנתחים והמנותח, היא  מפחיתה את הסיכון שחברי צוות כירורגי יחשפו לחיידקים מעוררי מחלות הנישאים בדם  או למיקרו אורגניזמים כגון נגיף הפטיטיס B ו- C במהלך ניתוחים פתוחים או מחשיפה לזיהומים נוספים (Guo, Wong, Li, & Or, 2012). כפפות מגינות גם מפני פומיתם  כלומר מפני חפצים  או חומר המכיל אורגניזמים מזהמים (חיידקים או טפילים) הגורמים להעברת הזיהום מאדם לאדם (Jaffe, & Moriber,2019). כך שכאשר סביבת בית החולים הדוממת מהווה מאגר לאורגניזמים עמידים (Birnbach, Rosen, Fitzpatrick, Carling, Arheart, & Munoz-Price , 2015) לבישת כפפות עשויה למנוע מעבר של הזיהום והדבקתו (Guo, Wong, Li, & Or, 2012).

עם זאת, קיימות מספר בעיות בשימוש בכפפות. אחת הבעיות העיקריות מתייחסת לניקובן. מחקרים מעידים על כך שכפפות מתנקבות תוך כדי שימוש לעיתים קרובות למדי (Guo, Wong, Li, & Or, 2012). בעיה נוספת מתייחסת ללבוש שני זוגות של כפפות (כפפות כפולות) ולמספרם המועט  של חברי צוות המשתמש  בהן. לטענת החוקרים, לא קיים נוהג שגרתי בכל הניתוחים הפתוחים המחייב את חברי הצוות ללבוש כפפות כפולות למרות שהוא ראוי במיוחד בקרב אחיות חדר ניתוח (Guo, Wong, Li, & Or, 2012)  בעיה אחרת  היא בעיה המתייחסת לזיהום צולב אשר יכול להתרחש גם לאחר תהליך הרדמה אם חברי הצוות המרדים לא מסירים או ומחליפים את הכפפות בסיומו של התהליך. הסיבה לכך היא שלאחר תהליך ההרדמה, הכפפות עשויות להכיל דם ו / או הפרשות, וכאשר אחד מחברי הצוות יגע בציוד אחר, קיים פוטנציאל לזיהום צולב. אם כך שימוש בתהליך ההרדמה  יוצר סיכון לזיהום עצמי של המטופל הנוכחי, כמו גם לזיהום של המטופל הבא (Jaffe, & Moriber,2019; Birnbach, Rosen, Fitzpatrick, Carling, Arheart, & Munoz-Price , 2015). לבישת כפפות כפולות יכולה לסייע למניעת זהום בכל סוגי הניתוחים גם באילו המתייחסים לרפואת הפה והלסת (Padhye, Girotra, Khosla, & Gupta, 2011).

1.2       זיהום כגורם מדבק

על פי הגדרת המכללה האוסטרלית לאחיות חדרי ניתוח, אחיות צריכות לעבוד ישירות עם המנתחים בתחום הסטרילי כדי להעביר מכשירים, ספוגים ופריטים אחרים הדרושים במהלך הניתוח. הן גם מסייעות למנתחים ישירות בשדה הסטרילי על ידי בקרת דימומים, שימוש במכשירים או מכשירים רפואיים, טיפול וחיתוך רקמות, וכן מסייעות בתפרים במהלך הניתוח . מחקר מצא כי ניקוב הכפפות בקרב אחיות מדורג   כשני הגבוה ביותר, רק אחרי זה של מנתחים .בחלק מבתי החולים ממלאות אחיות גם את תפקיד העוזרת הראשונה של המנתח הראשי כתוצאה מהיעדרו של עוזר כירורג ברוב הניתוחים. תפקיד מיוחד זה מציב אותם בסיכון גבוה בהרבה לחשיפה תעסוקתית לפתוגניים הנישאים בדם ולסיכויים מוגברים לנקב כפפות מכיוון שהם באים במגע ישיר עם רקמת המטופלים ואיברים פנימיים כאשר הם מסייעים בניתוחים (Guo, Wong, Li, & Or, 2012).

יתרה מכך,  בהתבסס על ממצאי מחקר נמצא כי כ -1 מתוך 10 מטופלים יחוו זיהום בזמן האשפוז כתוצאה מזיהומים הנמצאים  בין היתר במכונת ההרדמה, בעגלת התרופות ובמשאבות IV. בסופו של דבר, כל זיהום לאחר ניתוח גורם לעלויות בריאות גבוהות יותר, לאשפוז ממושך יותר ולסיכון מוגבר לסיבוכים נוספים. כתוצאה מכך, מספר ימי האשפוז יגדל לכ-10 ימי אשפוז בממוצע, ועלות האשפוז תהיה כממוצע בסך 20,842 דולר יותר לכל שהייה ((Jaffe, & Moriber, 2019.

 בדיוק כמו האחיות , גם רופאים ומנתחי פה ולסת נמצאים בסיכון קבוע להידבק במחלות  בדם כמו הפטיטיס B, הפטיטיס C ואיידס בזמן ביצוע פעולות כירורגיות דרך הפה העיקריות והקטנות. המיקום המוגבל של ניתוחים (תוך-פנים או חוץ-אוראליים) ושימוש במכשירים חדים כמו סכיני חיתוך גורמים לבעיות שהופכות את המנתח והעוזר לחשופים יותר לפציעה. לפיכך, מנתחי פה ולסת נמצאים בסיכון מוגבר להידבק במחלות העוברות דרך הדם / הרוק בהשוואה לעמיתיהם המנתחים האחרים (Padhye et al. 2011).

1.3       מכונת הרדמה כמעברת זיהום

על פי המחקרים, מכונת הרדמה  היא אחד הגורמים המעבירים חיידקים בחדר ניתוח שהרי חברי הצוות המרדים מבצעים משימות מרובות הטומנות בחובם פוטנציאל לסיכון לזיהום מוגבר. משימה פשוטה של ​​מתן תרופות באמצעות קטטר IV או ניקוי סביב פניו של המטופל לאחר אינטובציה יכולה לתרום לזיהום ((Jaffe, & Moriber, 2019. על פי האגודה האמריקאית של האחיות  המרדימות  (AANA) כדי למנוע זיהום וכדי לצור בקרת זיהום לטיפול בהרדמה, על צוות המרדים לתרגל את שיטת הכפפה הכפולה כאשר הם מנהלים את דרכי הנשימה של המטופל. לטענת דוברי האגודה,  כדי להפחית את הסיכון לזיהום דרך ציוד הניתוחי שיש לו פוטנציאל לשמש פומית. על המרדימים להסיר את זוג הכפפות המזוהמות החיצוניות לאחר מניפולציה של דרכי הנשימה (הנחת מכשיר דרכי הנשימה) היכן שיש הפרשות או דם על הידיים, ואז להמשיך ולבצע כל שגרה נחוצה להשלמת אבטחה בטוחה של דרכי הנשימה (Jaffe, G., & Moriber, 2019).

למרות המלצות האגודה האמריקאית לרופאים מרדימים, לא קיים  נוהג באופן קבוע. לכן, הנהגת התערבות שעשויה למזער זיהום לאחר אינטובציה אנדוטרכאלית היא אפשרות להפחתת הסיכון לזיהום. הוצע כי השימוש בשתי סטים של כפפות לאינטובציה עשוי למנוע זיהום של מזרקים נקיים, צינורות, דרכי הנשימה וציוד אחר על שולחן ההרדמה, אך הדבר לא נבדק בצורה מספקת (Birnbach et al, 2015).

זאת ועוד כדי לפתור את הבעיה של העברת הזיהום בחדרי הניתוח  הוצעו מספר  פתרונות פשוטים שהתייחסו  להגבלת העברה פוטנציאלית של פתוגניים המועברים בדם וזיהום חיידקים למטופל ולסביבת העבודה של הרדמה,  אך עד כה  לא  קיים נוהל המחייב שימוש בהצעות אילו. העיסוק בהיגיינת הידיים, לדוגמא, למרות המלצות האגודה האמריקאית לרופאים מרדימים,  אינו קיים כנוהג באופן קבוע. לכן, הנהגת התערבות שעשויה למזער זיהום לאחר אינטובציה אנדוטרכאלית היא אפשרות קיימת המאפשרת הפחתת הסיכון לזיהום. מחקרים מעידים על כך  שרופאים מרדימים הם המובילים בהעברת הזיהומים ((Jaffe, & Moriber, 2019.

1.4 לבוש  שתי זוגות של כפפות במחקר

במחקרים שנערכו בחדרי ניתוח, ובניתוחים כירורגיים של פה ולסת נמצא כי שימוש בכפפות כפולות, כלומר שתי זוגות כפפות כירורגיות במהלך הניתוח, זוג כפפות חיצוניות גדולות יותר על גבי כפפות פנימיות בגודל המתאים, מפחית את כמות הזיהומים באופן ניכר. גם לגבי חדרי ניתוח הוצע כי השימוש בשתי סטים של כפפות לאינטובציה עשוי למנוע זיהום של מזרקים נקיים, צינורות, דרכי הנשימה וציוד אחר על שולחן ההרדמה (Birnbach, et al., 2015; Jaffe, & Moriber, 2019).

ממצא דומה נמצא גם אצל רופאים כירורגים של שיניים ולסת  כאמצעי למניעת זיהום צולב סטנדרטי להגנת המנתח והחולה כדי להפחית את הסיכון לזיהום. שיטות הדברת זיהומים, שמטרתן להימנע ממגע ישיר של איש המקצוע הרפואי עם חומר אורגני, מיושמת על כל החולים ללא קשר לנוכחות מחלות זיהומיות. הפתרון  נמצא  באמצעות מחסום מגן כגון כפפות, למניעת מגע עור עם דם, הפרשות או ריריות. פרקטיקה של כפפות כירורגיות מקובלת זה מכבר כשיטה יעילה כנגד העברת מחלה בין המטופל למנתח ולהיפך. שימוש בכפפה אחת במהלך הליכים כירורגיים בפה מעניק הגנה מוגבלת מפני העברת מחלות. המנתח עשוי לנקוט אמצעי זהירות נוספים כמו כפפה כפולה במהלך הטיפול בכל החולים הנחשבים כשייכים לקטגוריית סיכון גבוה (לדוגמא בחולים שנדבקו או סובלים מהפרעות בדם כגון HIV, כדי להגדיל את ההגנה מפני נקבים אפשריים ופצעים נוקבים ומסייעת בשמירת אספסיס אופרטיבית (Padhye et al., 2011).

לדוגמא במחקר שחקר את יעילות  לבישת  כפפה כפולה בהגנה על אחיות בחדר ניתוח  ממגע עם דם מטופלים ונוזלי הגוף במהלך הניתוח על ידי השוואת תדירות ניקוב הכפפות בין קבוצות של  אחיות שלבשו זוג אחד של -כפפות ואחיות שלבשו שתי זוגות של כפפות נמצא כי  מספר הכפפות הפנימיות עם חורים בקבוצת האחיות שלבשו כפפות כפולות היה נמוך באופן משמעותי מזה של האחיות שלבשו כפפות בודדות כמו כן נמצא כי אצל אחיות שלבשו כפפות כפולות הכפפות חיצוניות נוקבו יותר מהכפפות הפנימיות. אוכלוסיית המחקר כללה  72 נבדקים ממחלקות שונות. הניסוי כלל שני שלבים. בשלב הראשון השתתפו  63 אחיות כאשר  32 אחיות היו קבוצת ביקורת ולבשו  כפפות בשכבה  אחת ו- 31 אחיות הוקצו לקבוצה עם כפפה כפולה (קבוצת ניסוי) בשלב השני, 31 אחיות היו בקבוצה שלבשה כפפה אחת ו -32 בקבוצה לבשו כפפה כפולה. כל הכפפות ששימשו במחקר היו כפפות כירורגיות סטריליות עשויות מלטקס של אנסל, המשמשות בדרך כלל אנשי הניתוח בבית החולים (Guo, Wong, Li, & Or, 2012).

מהלך הניסוי היה שנערך מחקר פרוספקטיבי ואקראי. משך איסוף הנתונים היה 4 שבועות. במהלך הניתוח, אחיות בקבוצה אחת השתמשו בכפפה כפולה  נאלצו ללבוש 2 זוגות כפפות כירורגיות במהלך הניתוח, זוג כפפות חיצוניות גדולות יותר על גבי כפפות פנימיות בגודל המתאים להן. אחיות בקבוצת הכפפות היחידות לבשו זוג כפפות כירורגיות בגודל המתאים להן. כל הכפפות הניתוחיות שנלבשו במהלך הניתוחים שנערכו נאספו בסוף הניתוח הניתוחים שנבחרו היו כאלו שבהם  האחיות עשויות לטפל בכמות גדולה יותר יחסית של דם ונוזלי הגוף. בכל חדר ניתוח הוצבו קופסאות איסוף וסופקו תוויות איסוף ושקיות ניילון לאיסוף הכפפות. האחיות היו אחראיות על איסוף הכפפות בסוף כל ניתוח. היה עליהם למלא את המידע הדרוש על התווית (כלומר, שם הניתוח, משך הניתוח, תפקידה של האחות, הקבוצה אליה השתייכה האחות, וכן האם הכפפות היו ממוקמות כחיצוניות או הכפפה הפנימית). הכפפות החיצוניות והפנימיות הוכנסו לשקית ניילון לאחר שהוכנסו לשקיות בודדות עם תוויות. לכפפות שהוחלפו במהלך הניתוח, בין אם נמצאו מחוררות ובין אם הוחלפו מכיוון שהן מזוהמות, נאספו ותויגו . כל הכפפות נאספו ותויגו . זוג זהה חדש סופק להחליף את הישן. לדוגמא, אם רק הכפפה החיצונית נקרעה או מזוהמת, רק החלק החיצוני הוחלף. כל הכפפות נשטפו לפני הוצאתן והוכנסו לשקית האיסוף כדי להסיר דם כדי להפחית את הסיכון להתפשטות זיהום פוטנציאלי בדם לפני שהושלך לאחר הבדיקות. בסוף כל יום כירורגי, נערכו בדיקת ניפוח האוויר ובדיקת דליפת מים בכפפות שנאספו כדי להשוות ולאמת את תוצאות הבדיקה. הכפפות שנאספו נופחו תחילה עד פי שניים עד פי שניים מהנפח הרגיל של הכפפות על ידי משאבה והתפתלו בקצה השרוול. לאחר מכן, הכפפות הוכנסו לאגן המים בכדי לצפות בנוכחות בועות אוויר. אם היו בועות אוויר, המשמעות הייתה שהכפפות נקבו. לאחר מכן נצפו הכפפות למשך 2 דקות בגלל דליפה. אתרי הניקוב סומנו. הכפפות שנאספו עברו תחילה את בדיקת ניפוח האוויר, ולאחר מכן את בדיקת דליפת המים. בבדיקות שתוארו קודם לכן, אם נמצא באחת הכפפות בזוג נזילה כלשהי, כל הסט נחשב מחורר (Guo, Wong, Li, & Or, 2012).

מחקר אחר בדק את ההשפעה של לבישת שתי כפפות על העברת זיהומים בשלב של הסרת ציוד המגן של אנשי הצוות הרפואי. ההשערה הייתה שהשלב של הסרת הציוד המגן על ידי אנשי הצוות הוא שלב קריטי בהעברת זיהומים לאיש הצוות עצמו, וכתוצאה מכך העברת זיהומים בין אנשי צוות וגם לחולים. הסרת ציוד מגן אישי לאחר טיפול בחולה עלולה לגרום להעברת נגיף לידיים ולבגדים של עובדי שירותי הבריאות. במחקר, ניתן לכמת את הסיכון להעברת וירוסים לא מזיקים. כדי לקבוע אם כפפה כפולה מפחיתה את העברת הנגיף לידיים ולבגדים של אנשי צוות במהלך הסרת כפפות מזוהמות, נעשה שימוש בבקטריופאגים כדי להשוות את תדירות וכמות העברת הנגיף לידיים ולבגדים במהלך הסרת כפפה אחת והסרת שתי כפפות. המחקר נערך בשני שלבים, בשלב הראשון כל המשתתפים במחקר לבשו כפפה ונמדדה העברת הזיהומים, ובשלב השני כל המשתתפים לבשו שתי כפפות ונמדדה העברת הזיהומים. בסך הכל השתתפו במחקר 18 אנשי צוות רפואיים. תוצאות המחקר היו שהעברת זיהומים לידיים במהלך הסרת כפפות הייתה תכופה יותר באופן משמעותי עם כפפה אחת מאשר עם כפפה כפולה. ההעברה של זיהומים לחולים ועמיתים הייתה דומה בשימוש בכפפה ואחת ובשימוש בשתי כפפות. המסקנה העיקרית של המחקר היא שאנשי צוות צריכים להשתמש באופן קבוע בשתי כפפות על מנת להפחית את העברת הזיהומים (Casanova, Rutala, Weber, & Sobsey, 2012).

גם בתחום רפואת הפה והלסת  נערך מחקר. המחקר נערך במשך שנה אחת במהלכו נותחו הנתונים לגבי השימוש בכפפות כפי שהשתמש בהן צוות רופאי שיניים ומנתחים כירורגים של פה ולסת במהלך 100 ניתוחים קלים ו 100 ניתוחים כירורגיים בפה. כל החולים שעברו הליכים כירורגיים דרך הפה נכללו במחקר. החולים חולקו באקראי לכל המנתחים המשתתפים במחקר, ללא קשר לניסיון המנתח. מכיוון שרק מותג אחד של כפפות שימש לכל ההליכים הכירורגיים, לא היה צורך בבדיקה קודמת  של הכפפות. הפרוצדורות הקטנות שהיו מעורבות היו בנית גשרים, ביופסיה, עקירות כירורגיות, ניתוח ציסטות  וניתוחים אחרים אשר בוצעו בהרדמה מקומית. פרוצדורות כמו טיפול בטראומה בלסת, פתולוגיה, ניתוח לסת אסתטית ושחזור שבוצעו בהרדמה כללית נכללו בהליכים העיקריים. טכניקת כפפה כפולה שימשה בכל המקרים באמצעות כפפות ניתוח סטריליות של Nulife (MRK Healthcare). בדיקה חזותית של הכפפות בוצעה לפני הניתוח כדי לבדוק אם קיימים פגמים בייצור. הכפפות נבדקו אם הן מחוררות  לאחר הניתוח  רק הכפפות החיצוניות על היד הדומיננטית והלא דומיננטית של המנתח הראשי והעוזר הראשון נחשבו. בסך הכל, 100 כפפות סטריליות נבדקו כבקרה ולא הראו שום פגם. כמו בניסוי הקודם ,תקינות הכפפות נבדקה על ידי 'טכניקת נפיחת מים.  הבדיקה בוצעה לאחר הניתוח, אלא אם כן הבחינו בנקב והכפפה הוסרה והוחלפה באופן מידי, ובמקרה זה הבדיקה בוצעה תוך כדי ניתוח. המספר הכולל של הכפפות המחוררות, מספר הנקבים של הכפפות ופגיעות בעור, הזמן הכולל שנדרש להליך, אתר הנקב וכל החלפת כפפות צוינו. כאשר היה ידוע כי כפפה מחוררת, היא הוסרה מיד והוחלפה בכפפה חדשה הבדיקה בוצעה על ידי בודק יחיד בכל המקרים (Padhye, et al.,2011).

תוצאות המחקר חזרו והצביעו על כך שכפפות מהוות מחסום יעיל למניעת זיהום  מצד חולים לאנשי מקצוע  ומצידם של אנשי מקצוע והרופאים לחולים. עם זאת,  הכפפות צריכות להיות שלמות  מתחילתו של כל ניתוח ועד סופו, בין אם מדובר בניתוח קל ובין אם מדובר בניתוח גדול. בדרך כלל כפפות  בתהליכים כירורגיים של פה ולסת מתנקבות   בגלל האזור המוגבל של הניתוח (בתוך או מחוץ לפה), או כתוצאה משימוש במכשירים חדים, גזרי חיתוך כמו כן, אזורים מסוימים נוטים להתנקבות יותר מאחרים. שימוש בטכניקת כפפה כפולה לביצוע הליכים כירורגיים בסיכון גבוה הכוללים חיווט בחולים שנדבקו או סובלים מהפרעות המועברות בדם כמו HIV מפחיתים את הסיכון לזיהום צולב באופן משמעותי (Padhye, et al.,2011).

שימוש בכפפות כפולות נבדק  גם  כאשר  משתמשים  במכונת הרדמה. בידל ושות' (אצל: Jaffe, & Moriber, 2019) השתמשו בדגימת נוחות של 20 חברי צוות מרדים להשלמת תהליך של הרדמה כללית מדומה. המשתתפים הונחו לעקוב אחר רצף קבוע של התהליך בעת ביצוע ההרדמה. מה שאפשר שליטה מתמדת במשתנים זרים. המחקר מצא כי השימוש בטכניקת כפפה כפולה הוריד את זיהום הציוד ביותר מ- 50% בהשוואה לטכניקת כפפות אחת (Jaffe, & Moriber, 2019).

הנתונים למחקר נוסף נאספו במהלך תהליכי  הרדמה בחדרי הניתוח בבית החולים.  גודל  מדגם  היה מינימלי וכלל  30 משתתפים. המחקר התרחש בין החודשים  מאוגוסט עד דצמבר 2017. המדגם הסופי של מטפלים בהרדמה הוערך לאחר השראת הרדמה. אוכלוסיית המחקר כללה גם  אחות  מרדימות, מרדימים מתמחים ואחיות מתלמדות .הנחקרים  חולקו לשתי קבוצות המטופלים נכללו במחקר אם הם קיבלו חומר הרדמה כללי ועברו אינטובציה בעזרת צינור ET או שהורדמו על ידי שימוש במסכת הגרון. כדי להעריך את מידת זיהום הציוד, בדק החוקר את מכונת ההרדמה שסתום APL, מאדה), עגלת התרופות, שקית נשימה במאגר, מעגל נשימה / מסיכה, זרוע IV, ושקית נוזל IV לפני ואחרי התהליך (Jaffe, & Moriber, 2019).

כל הציוד נוקה לפני תחילת ההרדמה בעזרת מגבוני חיטוי רב-תכליתיים ללא ניחוח, מה שהפחית את הסיכון לזיהום צולב לפני ההערכה הראשונית. הציוד הוערך שוב  לפני שהמטופל נכנס לחדר, מידע הערכה מוקדמת זו תועד ושימש להשוואה לזיהום לאחר ההשראה. לאחר שגורם להרדמה ואבטחת דרכי הנשימה, הוערכו מחדש תחנות העבודה של ההרדמה וכל הציוד באמצעות אותו תהליך. המספר הכולל של השטחים ואחוז השטחים שהיו מזוהמים נרשם בגיליון איסוף הנתונים. המשתתפים הוערכו שלוש פעמים. זמן 1 תאם את מתן הטיפול לפני ההשתתפות במפגש החינוכי על שימוש בטכניקת כפפה כפולה אף משתתף לא השתמש בטכניקת הכפפה הכפולה במהלך תהליך של הרדמה במהלך תקופה זו. לאחר המפגש החינוכי, אותם משתתפים הוערכו במהלך שבוע 1 לאחר הלימוד (זמן 2) ואז שוב חודש לאחר מכן (זמן 3) על השימוש בטכניקת כפפות כפולות במהלך רצף התהליך. מידת הזיהום הוערכה לפני ואחרי תהליך ההרדמה  בכל הקבוצות בכדי לזהות את אחוזי החיסון הקשורים לאינדוקציה של הרדמה כללית. לאחר סיום הבדיקה הסופית, החוקר יצא מחדר הניתוח ואפשר לצוות המרדים להמשיך בטיפול בחולה במהלך הניתוח. כל החולים  המנותחים נותרו יציבים. אם מסיבה כלשהי המרדים לא האמין שזמן שבו הגיע החוקר הוא  זמן טוב להערכה, החוקר סיים את ההערכה. כל מרדים השתמש בזוג כפפות חדש, הנדרש לטיפול הולם בחולים בהתאם למדיניות בית החולים. אותו פרוטוקול ניקיון המשיך לאורך כל הליך כירורגי על ידי החוקר כדי לשמור על תהליך סטנדרטי. מושב חינוכי נערך במהלך פגישת מחלקת הרדמה בבוקר בין שעה 1 לשעה 2. מצגת שקופיות דיגיטליות (PowerPoint, Microsoft) נוצרה והוצגה על ידי החוקר הראשי. המקדימים למדו על המחקר הקודם שנעשה בתחום זה. המוקד של הרצאה זו היה בחשיבות של בקרת זיהום, והתחומים שבהם המרדימים יכולים לתרום לשליטה בסטייה. בפני הצוות המרדים הוצגו מחקרים עדכניים  שכללו  ממצאי המחקר שהושלם בעבר על טכניקת הכפפה כפולה במעבדת סימולציה. צוות ההרדמה התחנך אז לביצוע טכניקת כפפה כפולה. באופן ספציפי, לימדו אותם ללבוש 2 זוגות כפפות בתחילה. לאחר שהציבו את מכשיר דרכי הנשימה וניפחו את השרוול, הם הסירו את זוג הכפפות העליונות שלהם, זרקו אותם והמשיכו ברצף שלהם. כל הספקים הוסיפו להמשיך בשגרה הרגילה של הנחת דרכי הנשימה דרך הפה ולרינגוסקופ לאחר סילוק הכפפות (על המיטה, באגן או על מגבת המונחת על מכונת הרדמה). לאחר ההשכלה הם התבקשו למלא שאלון המכיל 5 שאלות להערכת הלמידה שלהם. מידת הזיהום הוערכה בכל פעם (1, 2 ו- 3) על כל הציוד כמפורט. כל הערכת ציוד תועדה בגיליון איסוף הנתונים, כולל האם הספק פעל בהתאם לטכניקת הכפפה הכפולה. כמות הזיהום הנוכחית תועדה בגיליון איסוף הנתונים (טבלה 1) כ- 0%, 25%, 50%, 75% או 100% מזוהמים, כדי לאפשר השוואה אפילו ולזהות אם קצב הזיהום גדל, ירד, או נשאר זהה בכל פעם. נעשה שימוש בבדיקה חזותית כדי לזהות כמה מהשטח מזוהם בכללותו (Jaffe, & Moriber, 2019).

סיכום

על  פי המחקרים שהוצגו שימוש בשני זוגות של כפפות יעיל הן בחדרי ניתוח, הן בתהליך ההרדמה והן בקרב תהליכים כירורגיים של רופאי פה ולסת. במחקר זה סקרנו ארבע מאמרים אשר בחנו את חשיבות לבישת שני זוגות של כפפות בעת ביצוע תהליכים כירורגיים, ראוי לציין  כל המאמרים בדקו באמצעות ניסוי את החשיבות של לבישת שני סטים של כפפות מנקודות מבט שונות   אחד בדק מנקודת מבט של חדר ניתוח, מחקר  שני בדק את לבישת הכפפות מנקודת מבט של רופאי פה ולסת  והמחקר  השלישי התייחס לאחיות וכל המחקרים הגיעו למסקנה אחת לבישת סט נוסף של כפפות עקרונית וחשובה למניעת העברה של זיהומים הן בן החולים ובין  חברי הצוות ובין בן הצוות ובין עצמו.

המחקרים שנבדקו בסקירה זו בדקו את הנושא של לבישת שתי זוגות של כפפות על ידי אנשי צוות רפואיים בסיטואציות שונות, למשל במהלך פעילות רפואית שגרתית או במהלך ניתוחים כירורגיים קלים, בכל הסיטואציות שנבדקו במחקרים השונים נמצא שישנה תועלת רבה ללבישת שתי זוגות של כפפות במהלך הטיפול הרפואי, והיא מפחיתה בצורה ניכרת את העברת הזיהומים בין אנשי הצצות לבין עצמם ובין אנשי הצוות למטופלים.

המסקנה העיקרית של המחקר היא שיש צורך  לבסס נוהג של לבישת שתי זוגות של כפפות, ולחייב רופאים כירורגים אחיות ואנשי צוות רפואיים ללבוש שני זוגות של כפפות ולהחליף את הזוג החיצוני  כאשר הוא נקרע, וזאת במהלך הפעילות הרפואית שאותה הם מבצעים. כמו כן יש לשמור על ניקיון הכפפות והידיים במהלך השהות בחדר הניתוח. שמירה על כללים אלו תנמיך את מספר הנבדקים ואת מספר ימי ה המאושפזים בבית החולים בגלל זהום ותחסוך בעליות של בתי חולים.

מגבלה אפשרית של סקירה מדעית זו את הנושא של לבישת כפפות כפולות היא העובדה שסקירה זו התבססה על מספר מועט יחסית של מאמרים, חמישה, ולכן הסקת המסקנות לגבי הנושא של לבישת כפפות כפולות היא מוגבלת יחסית. על מנת לקבל תוצאות מהימנות יותר יש לבצע סקירה גדולה יותר של מחקרים שבדקו את הנושא בשנים האחרונות.

4.         טבלה מסכמת של המאמרים

שם המאמרמה חקרשיטת מחקרתוצאות
Is double-gloving really protective?  A comparison between the glove perforation rate among perioperative nurses with single and double gloves during surgeryמטרת מחקר זה הייתה להעריך את היעילות של שימוש בשתי זוגות של כפפות  בהגנה על אחיות  על ידי השוואת תדירות ניקוב הכפפות בין קבוצות כפפות בודדות לכפפותסך הכל 72 אנשי צוות רפואיים ממחלקות שונות בבית החולים השתתפו במחקר זה, 55 נשים ו- 8 גברים, עם ניסיון עבודה ממוצע בחדר הניתוח של 6.73 שנים. המשתתפים הוקצו באופן אקראי לקבוצת הניסוי עם שתי כפפות, וקבוצת ביקורת עם כפפה אחת.לבוש זוג של כפפות אפקטיבי להגנה על אחיות בחדר ניתוח. ולכן בהתבסס על תוצאות המחקר יש להשתמש בשתי זוגות של כפפות במהלך ניתוח
Efficacy of double gloving technique in major and minor oral surgical procedures: A prospective studyמטרת מחקר זה הייתה להעריך את יעילותה של טכניקת שימוש בשתי זוגות של כפפות  במניעת זיהום צולב בהליכים כירורגיים בקרב רופאים ומנתחי  שינייםהמחקר בוצע על 100 אנשי צוות רפואיים שהשתתפו בניתוחי פה קלים. הנתונים נאספו לאחר שאנשי הצוות סיימו להשתתף בניתוחים הקלים. הכפפות ששימשו במהלך פעולות כירורגיות נותחו כדי לבדוק אם יש נקב בכפפות ונקבי עור. הנבדקים חולקו לשתי קבוצות בנות 50 איש כל אחת, קבוצת ניסוי וקבוצת בקרה, וזאת על מנת לבחון את ההבדלים בשימוש בכפפה אחת ושתי כפפות.שימוש בשתי זוגות של כפפות  תוך שימוש בכפפות  סטריליות יכול לשמש כאמצעי יעיל לבקרת זיהום לכל ההליכים הכירורגיים העיקריים והקטנים, במיוחד הליכים בסיכון גבוה הכוללים חולים שעלולים לסבול או מהנשאים של זיהומים בדם.
Use of a Double Gloving Technique to Decrease Cross-Contamination by Anesthesia Providersלקבוע את ההשפעה של לבישת כפפה כפולה  במהלך תהליך  של הרדמה כללית על שכיחות זיהום צולב על ידי הצוות המרדיםהניסוי בוצע על מדגם כולל של 36 משתתפים. המשתתפים חולקו לשתי קבוצות בעלות 18 משתתפים כל אחת. קבוצה אחת לבשה מסכה אחת והשנייה לבשה שתי כפפות. מהלך הזמן של המחקר הוא מאוגוסט 2017 עד דצמבר 2017. המחקר נערך בשלושה שלבים כאשר  בכל שלב הייתה בחינה מחודשת של ההבדלים בהעברת זיהומים בין שתי הקבוצות.תוצאות מחקר זה בהערכת 30 נותני הרדמה מצביעים על כך ששימוש בטכניקת כפפות כפולה הפחית זיהום צולב במהלך תהליך האינדוקציה
Double Gloves: A Randomized Trial to Evaluate a Simple Strategy to Reduce Contamination in the Operating Roomלבדוק האם השימוש בשתי סטים של כפפות, כאשר הסט החיצוני הוסר מייד לאחר האינטובציה, עשוי להפחית סיכון זה.המחקר כלל 41 נחקרים שנחקרו ב22 מפגשי סימולציה שחיקו  תרחישים ריאליסטים של צוות הרדמה . כמו כן נערך תהליך לימודי במשך 44 שבועות . כל הנבדקים לבשו כפפות בתחילת התהליך  כאשר הכפפות החיצוניות הוסרו לאחר הצבת הצינור האנדוטראכליתוצאות מחקר זה מצביעות על כך שכאשר רופא מרדים לובש 2 סטים של כפפות במהלך ניתוח  הגרון ואינטובציה אנדוטרכאלית ואז מסיר את הסט החיצוני מיד לאחר האינטובציה, זיהום הסביבה התוך-ניתוחית מצטמצם בהשוואה לזה של פרקטיקה רגילה
Effect of single- versus double-gloving on virus transfer to health care workers’ skin and clothing during removal of personal protective equipmentמטרת המחקר הייתה לקבוע אם כפפה כפולה מפחיתה את העברת הנגיף לידיים ולבגדים של אנשי צוות רפואיים במהלך הסרת כפפות לאחר סיום הטיפול בחוליםהמחקר בוצע עם שתי קבוצות ניסוי, לפני ואחרי לבישת שתי כפפות. במחקר השתתפו כ 18 אנשי צוות רפואיים. כל אנשי הצוות השתתפו בשני שלבי הניסוי, בשלב הראשון הם ביצעו את הטיפולים הרפואיים בעזרת כפפה אחת ובשלב השני הם טיפלו בחולים כאשר לבשו שתי כפפות. זמן: המחקר בוצע בין ינואר לפברואר 2012 בארבעה בתי חולים בצפון קרוליינההעברת נגיף לידיים במהלך הסרת ציוד המגן הייתה תכופה יותר באופן משמעותי עם כפפה אחת מאשר עם כפפה כפולה. ההעברה לאחר ניקוי ידיים הייתה דומה בלבישת כפפה אחת וכפפה כפולה. היה יותר מעבר של וירוס באופן משמעותי שהועבר לידי החולים בשימוש בכפפה אחת מאשר בכפפה כפולה

ביבליוגרפיה

Birnbach, D. J., Rosen, L. F., Fitzpatrick, M., Carling, P., Arheart, K. L., & Munoz-Price, L. S. (2015). Double gloves: a randomized trial to evaluate a simple strategy to reduce contamination in the operating room. Anesthesia & Analgesia120(4), 848-852.

Casanova, L. M., Rutala, W. A., Weber, D. J., & Sobsey, M. D. (2012). Effect of single-versus double-gloving on virus transfer to health care workers’ skin and clothing during removal of personal protective equipment. American journal of infection control40(4), 369-374.

Guo, Y. P., Wong, P. M., Li, Y., & Or, P. P. L. (2012). Is double-gloving really protective? A comparison between the glove perforation rate among perioperative nurses with single and double gloves during surgery. The American journal of surgery204(2), 210-215.

Jaffe, G., & Moriber, N. (2019). Use of a Double Gloving Technique to Decrease Cross-Contamination by Anesthesia Providers. AANA journal87(4).

Padhye, M. N., Girotra, C., Khosla, A. R., & Gupta, K. V. (2011). Efficacy of double gloving technique in major and minor oral surgical procedures: A prospective study. Annals of Maxillofacial Surgery1(2), 112