Skip to content

עבודה מסכמת בניהול ההון האנושי וניהול השונות

 עבודה מסכמת בניהול ההון האנושי וניהול השונות

תאריך הגשה:

1.תיאור המרואיינים-

סמי:

שם:  סמי

מין: גבר.

גיל: 52

איזור מגורים: אזור הצפון.

סטטוס משפחתי: נשוי.

מס' ילדים: 4

לימודים ומקצוע /עיסוק- למד ייעוץ מס והנהלת חשבונות במכללה למנהל, עובד במשרד להנהלת חשבונות.

סמי עובד כשכיר במשרד להנהלת חשבונות, שמטפל בעסקים של אנשים עצמאיים, שיש להם עסק פרטי, הוא מטפל בכל מה שקשור למס ולחשבוניות, והניהול העסקי של העסק. יש לו ארבעה ילדים, הוא התחתן בגיל 23 עם הודא, היא עובדת בחנות מכולת מקומית.

פתחי:

שם: פתחי

מין: גבר

גיל: 59

איזור מגורים: אזור הצפון.

סטטוס משפחתי: נשוי.

מס' ילדים: 4

לימודים ומקצוע/עיסוק: למד הכשרת סוכן ביטוח, עובד בסוכנות ביטוח.

פתחי למד בהכשרתו להיות סוכן ביטוח, הוא עובד בסוכנות ביטוח כבר הרבה שנים, החל מגיל 28, לאחר שסיים את לימודי הכשרתו כסוכן ביטוח. הוא נשוי למהא כבר 35 שנה, התחתן בגיל 24, יש לו 4 ילדים, מהא עובדת כמורה בבית הספר.

סועאד:

שם: סועאד

מין: אישה

גיל: 46

איזור מגורים: אזור הצפון.

סטטוס משפחתי: נשואה.

מס' ילדים: 3

לימודים ומקצוע/עיסוק- למדה סיעוד, עובדת כאחות סיעודית.

סועאד למדה סיעוד באוניברסיטה, והיא עובדת כאחות סיעודית בבית החולים, התחילה את הקריירה שלה בגיל 28 לאחר סיום הלימודים, במשך השנים עבדה במוסדות שונים בתחום הסיעוד. יש לה שלושה ילדים, נשואה לרמי שעובד כרוקח בבית מרקחת.

2. מסלולי הקריירה

סמי-

מה השפיע על בחירת תחום הלימודים ?

מה שהשפיע על סמי בבחירת התחום של הנהלת חשבונות וייעוץ מס, הוא שהוא ראה בתחום של הנהלת החשבונות תחום שבו אפשר לבנות קריירה טובה ולהתקדם בחיים, הוא רצה עבדוה שמכניסה הרבה כסף, וגם שתיתן לו מעמד חברתי גבוה, ומוניטין טוב. לאחר לימודי התיכון היו לו אפשרויות בחירה טובות, בגלל שהיו לו ציונים טובים, ואז הוא החליט על לימודי הנהלת חשבונות וייעוץ מס.

כמה פעמים בחיים שינה תפקידים ו/או מקומות עבודה?

הוא שינה מקומות עבודה הרבה פעמים, בתחילה הוא עבד כשכיר במשרד הנהלת חשבונות, התקדם בתוך המשרד לתפקידים בכירים, ואחר כך הוא הפך להיות עצמאי, משום שהוא האמין שכך הוא יוכל להצליח אפילו יותר.

איזה סוג קריירה ודפוס קריירה ניתן לזהות אצל סמי?

אצל סמי ניתן לזהות את סוג הקריירה של כוכב, בגלל שהתחום שבו עובד סמי, הוא תחום שיש בו אפשרויות קידום רבות והזדמנויות רבות, וגם בגלל שנדרשת מיומנות גבוה בכדי לעבוד במקצוע הזה. דפוס הקריירה שלו הוא דפוס קריירה ספיראלי, בגלל שהוא שינה את העמדה שלו ואת התפקיד שלו פעמים רבות בקריירה.

האם בדגם הזוגי ,קיים דפוס של קריירה כפולה?

כן הקריירה שלו ושל אשתו היא כפולה, והדפוס שניתן לשהות אצלם הוא הדפוס של מתפשרים, בגלל שאשתו של סמי מוכנה להתפשר ולהקריב את הקריירה שלה, למען הצלחתה של המשפחה, וגם כי היא מסתמכת על בעלה בכל הנוגע לעניינים הכספיים של הבית, וסמי הוא המפרנס העיקרי של הבית. אבל אשתו של סמי בכל זאת עוזרת לפרנסת הבית, בגלל שיש לה זמן פנוי, והילדים שלהם כבר נהיו גדולים, ולא מצריכים טיפול אינטנסיבי כמו בעבר.

פתחי-

מה השפיע על בחירת תחום הלימודים?

פתחי רצה ללמוד את תחום הביטוח, בגלל שהוא רצה להצליח בחיים ובקריירה שלו, אבל הוא גם רצה עבודה שתהיה קיימת בעוד הרבה שנים, ולא תחלוף עם הזמן, ולכן הוא בחר בביטוח, בגלל שזה תחום יציב וטוב. לפי התפיסה שלו תחום הביטוח הוא תחום טוב שיש בו הכנסה קבועה, כי אנשים תמיד צריכים לעשות ביטוח למכוניות ולדירות שלהם.

כמה פעמים בחיים שינה תפקידים ו/או מקומות עבודה?

הוא לא שינה את התפקיד שלו הרבה פעמים במהלך הקריירה, הקריירה שלו הייתה די יציבה, הוא התקדם קצת בסוכנות הביטוח שבה הוא עובד, אבל הקידום היה בעיקר קבלת יותר סמכויות ויותר אחריות, בחלוף השנים אפשר לומר שהתפקיד שלו נשאר די קבוע פחות או יותר, למרות שהוא קיבל כמה העלאות שכר במשך השנים.

איזה סוג קריירה ודפוס קריירה ניתן לזהות אצל פתחי?

הקריירה של פתחי היא קריירה של אזרח סולידי, בגלל שהתחום שבו הוא עובד אין אפשרויות קידום רבות, והקידום הוא ליניארי, שתלוי בעיקר בזמן ובוותק שלו, ולא בביצועים שלו וביכולתו האישית, יתר על כן, נדרשת ממנו יכולת גבוה, הוא היה צריך ללמוד את התחום של הביטוח בכדי לעבוד בתחום, ולהתקבל לעבודה בסוכנות ביטוח.

האם בדגם הזוגי ,קיים דפוס של קריירה כפולה?

כן קיים דפוס של קריירה כפולה, אשתו של פתחי עובדת כמורה בבית הספר, הדפוס הוא הדפוס של יריבים, בגלל שלשני בני הזוג יש קריירה יציבה, שאכפת להם ממנה מאוד, והם לא מוכנים להתפשר בשביל דברים אחרים שיפגעו בקריירה שלהם, הם רוצים לפתח את הקריירה שלהם אפילו עוד יותר, ולכן הם מתחרים אחד עם השני מי יטפל יותר בבית, וישקיע יותר זמן עם הילדים, כדי שיהיה להם יותר זמן לקריירה.

סועאד-

מה השפיע על בחירת תחום הלימודים ?

סועאד תמיד הייתה תלמידה מצטיינת, ומאוד הישגית, וההורים שלה דחפו אותה מאוד ללמוד מקצוע בתחום הרפואי, משום שזה נראה להם מאוד מכובד, והם יתגאו בה מאוד, אם היא תהיה רופאה או אפילו אחות. מבחינת סועאד, היא התעניינה מאוד בתחום הרפואי, ותמיד רצתה את המקצוע הזה, בגלל שיש לו ססטוס גבוה, ומוניטין טוב.

כמה פעמים בחיים שינתה תפקידים ו/או מקומות עבודה?

ניתן לומר שהיא שינתה כמה תפקידים במהלך הקריירה שלה, היא עבדה בכמה מוסדות, בגלל שבכל פעם היה בה צורך במוסד אחר, שהיה חסר בו אחיות, וגם בגלל שבמוסדות אחרים היו לה תנאים יותר טובים.

איזה סוג קריירה ודפוס קריירה ניתן לזהות אצל סועאד?

אצל סועאד אפשר לזהות את דפוס הקריירה של אזרח סולידי, ראשית בגלל שמדובר בארגונים ממשלתיים שבהם היא עובדת, ואפשרויות הקידום שם מוגבלות, בהשוואה לשוק העבודה הפרטי, וגם התפקידים שהיא החליפה במהלך הקריירה שלה, היו מתוך צורך, שהיו צריכים אותה במקומות אחרים, ופחות בגלל קידום, שנית כל מדובר בתחום שמצריך ממנה מיומנות גבוה, ורמת ביצועים גבוה,  היא הייתה צריכה ללמוד תואר בסיעוד, על מנת לקבל את העבודה הזאת.

האם בדגם הזוגי ,קיים דפוס של קריירה כפולה?

קיים הדגם הזוגי של הלוליינים. גם לסועאד וגם לבעלה הרוקח, יש קריירה בתחום הרפואה, ושניהם עובדים שעות ארוכות בעבודתם, שניהם מסכימים על כך שהעבודה בבית צריכה להיות שיוויונית בין שניהם, ולכן הם עושים את מיטב יכולתם לחלק את הזמן שלהם, בין העבודה לבין הטיפול במשק הבית ובילדים, הדבר הזה גורם להם להיות יצירתיים ולמצוא דרכים להספיק את הכל, לעבוד במשרה מלאה, וגם להספיק לטפל בכל הילדים שלהם.

3.תהליך ההתיישרות התיישנות ושחיקה-

סמי

האם חווה במסגרת הקריירה התיישנות, התיישרות ושחיקה?

סמי מספר שהוא לא הרגיש תהליך כלשהו של התיישרות בקריירה שלו, בגלל שהוא לא נשאר בתפקיד קבוע במשך הרבה שנים בקריירה שלו, הוא החליף תפקידים במשרד להנהלת חשבונות שבו הוא עובד, וכל פעם הוא קיבל שדרוג במעמד וגם בשכר, ובנוסף לכך, הוא הפך להיות עצמאי, שזה גם שינוי תפקיד, וזה שדרג את המעמד שלו, ואת כמות הכסף שהוא מרוויח. הוא מספר שיש כל הזמן התיישנות במקצוע של הייעוץ מס, בגלל שחוקי המס משתנים בכל שנה, ולכן הוא חייב להישאר מעודכן, ולהתעדכן בחוקי המס החדשים והתקנות של המס, הוא עושה זאת בעצמו. הוא מספר שהוא לא מרגיש כל כך הרבה חיקה, בגלל שהמקצוע שלו מאוד מעניין אותו, והוא לא עושה את אותו הדבר כל הזמן, כל מקרה הוא מיוחד, והוא נדרש להפעיל את הראש, והוא גם עדיין מרגיש שיש לו הרבה לאן להתפתח בתחום הזה.

האם אחרי מספר שנים בתחום הייתה החלטה של שינוי קריירה?

כן אחרי כמה שנים, הייתה החלטה על שינוי קריירה, סמי החליט שאחרי הרבה זמן שבהן עבד כשכיר, הגיע הזמן שהוא יהיה עצמאי, בגלל שזה יותר משתלם לו, והוא יוכל להתקדם כך יותר, ולהרוויח יותר כסף, והוא עשה את השינוי הזה, והוא הצליח לפתוח משרד הנהלת חשבונות עצמאי.

לו היה ניתן להתחיל הכל מחדש ,באיזו דרך היה בוחר ?

לפי סמי, קשה להגיד מה הוא היה עושה, בגלל שהמטרה שלו הייתה לפתח את הקריירה שלו, והתחום של הנהלת החשבונות נראה לו כתחום טוב, אם הוא היה יודע על תחום שבו הוא היה מצליח יותר, ככל הנראה שהוא היה בוחר בתחום הזה במקום מה שהוא עושה עכשיו.

מי היו הדמויות המשמעותיות בחייו שיש להן זיקה לקריירה בה עוסק?

הדמות הכי משפיעה על סמי הייתה אבא שלו, שעודד אותו ללמוד הנהלת חשבונות, ואולי אפילו רואה חשבון, משום שהוא חשב בזמנו שהמקצוע הזה יש בו עתיד טוב. אבא שלו היה אדם שעבד בעבודה פיזית קשה, והוא ידע מה המשמעות של העבודה הפיזית, שהיא מתישה את האדם, ולכן הוא דחף את הילדים שלו ללמוד מקצועות שלא יהיו עבודות שחורות ופיזיות.

האם בזמן הלימודים הייתה תחושה של מימוש או חרטה ?

הוא הרגיש תחושה של מימוש, בגלל שהוא ידע בלב שלם, שזה התחום שהוא רוצה לעסוק בו, למרות שאבא שלו דחף אותו ליותר, ורצה שהוא ילמד להיות רואה חשבון. בסופו של דבר הוא בחר בהנהלת חשבונות ולא הצטער על כך.

האם עוסק כיום בתחום בו למד? היכן?

כן הוא עוסק בתחום במשך שנים רבות, תחילה היה שכיר במשרד להנהלת חשבונות, התקדם שם, ואחר כך הפך להיות בעל משרד הנהלת חשבונות עצמאי.

פתחי

האם חווה במסגרת הקריירה התיישנות, התיישרות ושחיקה?

פתחי כן הרגיש תהליך של התיישרות בקריירה שלו, בגלל שהקריירה שלו כללה את אותו התפקיד שהוא עשה במשך הרבה שנים, תחילה הוא התקדם קצת בעבודתו, אבל אחר כך ההתקדמות הפכה להיות איטית, גם בגלל שבעבודה בסוכנות הביטוח, אין הרבה אפשרויות להתקדם, זאת סוכנות ביטוח קטנה יחסית, ולא כמו חברת ביטוח גדולה שבה יש מקום להתרחב. מבחינת שחיקה הוא כן מרגיש את השחיקה בעבודה, בגלל שהתפקיד שלו כולל הרבה פעולות שחוזרות על עצמם, והוא עושה אותן כבר הרבה שנים, הוא מנסה קצת לרענן את עצמו מדי פעם עם חופות שהוא לוקח כל שנה, אבל עדיין השחיקה קיימת במקצוע שלו. הוא כן מרגיש התיישנות במקצוע שלו, בגלל שחוקי הביטוח משתנים כל הזמן, והוא צריך להישאר מעודכן בחוקים האלה של הביטוח, אחרת הוא לא יוכל לעבוד בצורה נכונה, הוא עושה הרבה השתלמויות.

האם אחרי מספר שנים בתחום הייתה החלטה של שינוי קריירה?

הוא לא רצה לשנות את הקריירה שלו, למרות שהוא הרגיש קצת שחיקה, ולמרות שישנה התיישרות במקצוע שלו, לדבריו זה עניין של אלטרנטיבות, צריך לשקול מהם האלטרנטיבות, לא הייתה לו במהלך הקריירה שלו, אלטרנטיבה יותר טובה למקצוע שבו הוא עובד, ולכן לא החליף מקצוע.

לו היה ניתן להתחיל הכל מחדש ,באיזו דרך היה בוחר ?

הוא היה בוחר באותה הדרך ,ובאותו המסלול, כי בסך הכל הוא מרגיש שהוא עשה את הבחירה הנכונה, והוא מרוצה ממנה.

מי היו הדמויות המשמעותיות בחייו שיש להן זיקה לקריירה בה עוסק?

הדמויות החשובות בחיים שלו הם ההורים שלו, שעודדו אותו להשיג לעצמו השכלה אקדמית, על מנת שתהיה לו קריירה טובה.

האם בזמן הלימודים הייתה תחושה של מימוש או חרטה ?

הוא הרגיש תחושה של מימוש עצמי, אם הוא היה מרגיש תחושה של חרטה, הוא טוען שהיה מחליף כבר אז את תחום הלימודים שלו, הוא ידע שזה מה שהוא רוצה ללמוד ולעבוד ובגלל זה לא הייתה לו בעיה עם זה.

האם עוסק כיום בתחום בו למד? היכן?

כן הוא עובד בתחום שבו הוא למד, הוא עובד בסוכנות ביטוח, בתור סוכן ביטוח שכיר.

סועאד

האם חוותה במסגרת הקריירה התיישנות, התיישרות ושחיקה?

סועאד טוענת שכן חוותה איזהשהו סוג של התיישרות בקריירה שלה, בגלל שתחום הסיעוד הוא תחום שההתקדמות בו מוגבלת, בהתחלה היא התחילה לעבוד בתור סטאז'רית, אבל אחר כך היא התקדמה להיות אחות במשרה מלאה, ובמשך כל הקריירה שלה, היא המשיכה פחות או יותר באותו המעמד, למרות שהחליפה מקומות עבודה ומוסדות שונים, אבל החלפת תפקידים זאת הייתה מכורח הנסיבות, ולא הובילה לעלייה במעמד. היא טוענת שהיא כן מרגישה סוג של שחיקה, בגלל שהעבודה שלה היא מטבעה קשה, שכוללת טיפול אינטנסיבי בחולים, ולכן ישנה שחיקה, וגם בגלל שאין הרבה אופציות התקדמות בעבודה שלה. היא גם טוענת שיש קצת התיישנות במקצוע שלה, בגלל שמקצוע הסיעוד הוא מקצוע רפואי, וכל הזמן יש עדכונים חדשים בחוקי הרפואה, ועדכונים על תרופות חדשות, והיא מקפידה לעשות את כל ההשתלמויות שנותנים לה בעבודתה, כדי להשלים את הפערים האלה.

ישנם מחקרים שמראים שבמקצוע של הסיעוד, ישנה שחיקה מוגברת ביחס למקצועות רפואה אחרים, ויש לכך סיבות שונות, בין היתר, בגלל האינטנסיביות של הטיפול באנשים חולים וקשי יום (Spooner-Lane, Patton, 2007).

האם אחרי מספר שנים בתחום הייתה החלטה של שינוי קריירה?

היא לא רצתה אף פעם לשנות את הקריירה שלה, בגלל שסוג הקריירה שאותה היא בחרה, היא קריירה שקשה לשנות אותה, בגלל שלמדה הרבה שנים, בשביל להיות אחות סיעודית

לו היה ניתן להתחיל הכל מחדש ,באיזו דרך היה בוחר ?

היא הייתה בוחרת באותה הדרך ובאותו המסלול, בגלל שהיא מרוצה מהבחירות שהיא עשתה בתחום של הקריירה שלה.

מי היו הדמויות המשמעותיות בחייו שיש להן זיקה לקריירה בה עוסק?

ההורים של סועאד הם אלה שדחפו אותה להיות אחות סיעודית, כי הם רצו שהיא תלמד מקצוע בתחום הרפואה, הם האמינו שזה מקצוע טוב ויציב, וזה יגרום להם להרבה גאווה בבת שלהם

האם בזמן הלימודים הייתה תחושה של מימוש או חרטה ?

היא טוענת שבוודאי שהייתה לה תחושה של מימוש, בגלל שהייתה לה מוטיבציה מאוד גבוה ללמוד את מקצוע הסיעוד, היא רצתה ללמוד את תחום הרפואה

האם עוסקת כיום בתחום בו למדה ?היכן?

כן, היא עוסקת בתחום שבו היא למדה, היא אחות סיעודית

4.רפלקציה אישית

סמי

בעיני, הסיפור של סמי מייצג את הנרטיב של איש העסקים ברמה הבינונית, כזה שרצה להצליח בעסקים, אבל מצד שני רצה יציבות והכנסה קבועה, מעין שילוב של שתי התדמיות, מצד אחד הוא רצה להצליח בתור איש עסקים והוא היה שאפתן, מצד שני הוא התחיל את הקריירה שלו כשכיר, ורק אחר כך הוא הגיע למסקנה שהוא צריך להיות עצמאי, ופתח משרד משל עצמו, שזה בעיני מה שהוא היה צריך לעשות מההתחלה ולא לחכות הרבה זמן, אם הוא היה רוצה להצליח בקריירה שלו, שכן כשכיר, תמיד ההזדמנויות הן יותר מוגבלות מאשר להיות איש עסקים עצמאי.

אם מסתכלים על הסיפור של מבחינה מבחינת דורות, סמי מייצג במידה מסוימת את דור ה X, זהו דור שהאמין בעצמו ורצה יותר מהדור שקדם לו בכל הנוגע לקריירה, אבל מצד שני זה דור שהאמין ביטחון תעסוקתי, ובדרך כלל עבד במקום עבודה אחד במשך כל חייו, ולא שינה את מקום עבודתו, בניגוד לדור ה Y למשל, שהחליף מקומות עבודה באופן תכוף.

בגלל שאשתו של סמי עובדת בעבודה פשוטה וגמישה יחסית, עובדת בחנות מכולת, זה מראה את היחס של בני הזוג בכל הנוגע למפרנס הראשי של הבית. סמי ואשתו ראו בסמי כאחראי העיקרי על פרנסתו של הבית, והעבודה של הודא אשתו במכולת היא גם חשובה, אבל נועדה בעיקר לעזור ולא הסתמכו עליה באופן ראשי. זה מראה על תפיסה פטריארכלית, בכל הנוגע ליחסים בין בני הזוג.

פתחי

בעיני, הסיפור של פתחי הוא הנרטיב של האדם השמרני הקלאסי, הוא בחר ללמוד את תחום הביטוח, ועבד כשכיר בסוכנות ביטוח במשך כל הקריירה שלו, ללא שינויים מהותיים, והוא אהב את העבודה הזאת בגלל היציבות שלה, הוא אדם שלא אהב לקחת סיכונים, ופחות חשובה לו ההצלחה בקריירה אלא היציבות יותר חשובה. בעיניו ההצלחה הייתה עצם העובדה שיש לו הכנסה קבועה ויציבה. הסיפור שלו הוא אופייני לדור ה X, זהו דור שתפיסת העבודה שלו היא שונה מהתפיסה של דור ה Y המתקדם יותר, שמחליף עבודות באופן תכוף, לפי התפיסה שלו עבודה היא משהו קבוע שלא מחליפים הרבה, ולא משהו שצריך לסכן.

בגלל האופי השמרני של פתחי, המחיר של ההתיישרות והשחיקה שהוא חווה בעבודה שלו היו נסבלים מבחינתו, לפי התפיסה שלו זה חלק מהעבודה, וזה מחיר סביר שהוא מוכן לשלם בשביל היציבות ארוכת הטווח של המקצוע כסוכן ביטוח.

היחסים של פתחי עם אשתו הם יחסים של יריבות בכל הנוגע לקריירה שלהם, פתחי רואה בקריירה שלו כמשהו שמאוד חשוב לו, כמקור היציבות שלו בחיים, ולכן הוא פחות מוכן להתפשר עליה, בשביל להשקיע יותר זמן בטיפול בילדים שלו ובמשפחה, מצד שני גם אשתו של פתחי רואה בעבודה שלה כמשהו מאוד חשוב, היא רואה בקריירה שלה כדרך להגשמה עצמית ומימוש עצמי, ולכן גם היא מוכנה פחות להתפשר על הזמן שלה בעבודה, בשביל להשקיע יותר זמן בטיפול בילדים ובבית, היא מאמינה שהטיפול בילדים צריך להיות שיוויוני בין הבעל והאישה, ואין סיבה שגם בעלה לא ישקיע יותר זמן בטיפול בילדים.

סועאד-

בעיני, הסיפור של סועאד הוא הסיפור של האישה הערביה ההישגית, שהצליחה לעבור את המחסום שעומד בפני נשים, ונשים ערביות בפרט, בכל הנוגע לקריירה ולתעסוקה. היא האמינה בעצמה וביכולות שלה, ולכן היא החליטה לכוון גבוה וללמוד מקצוע רפואי, מקצוע הסיעוד, שזה נחשב למקצוע קשה יחסית מבחינת ההשקעה בלימודים.

הנרטיב של סועאד היא של אישה שרצתה להצליח למרות הקשיים, ואולי דווקא בגלל שהיו לה קשיים, והיו בפניה מחסומים בפני ההצלחה, אני חושבת שזהו עניין פסיכולוגי, שאם אומרים לאדם שהוא לא יכול להצליח, או שיש בפניו מחסומים מסוימים, זה ייתן לו מוטיבציה להצליח, והוא יעבוד מאוד קשה כדי לעבוד את המחסומים האלה, ולכן לפי דעתי מה שדחף את סועאד להצליח זה דווקא המחסומים שהיו בפניה, בתור אישה ערבייה.

בכל הנוגע ליחסים שלה עם בעלה, אני חושבת שסועאד דוגלת ברעיון של שיוויון בין הגבר לאישה, בטיפול במשק הבית, גם הגבר לפי דעתה צריך לעזור בגידול הילדים, רואים את זה בדרך שסועאד ובעלה מתחלקים שווה בשווה בגידול הילדים, והם משתדלים לעשות את זה במקביל לעבודה בקריירה המלאה שלהם, מה שגורם להם להתאמץ במיוחד כדי לאזן בין שני התחומים האלה.

הנרטיב שאני הכי מזדהה איתו הוא הנרטיב של סועאד, בגלל שהיא בעיני מסמלת את הנשיות הערבית החדשה, נשיות לא מתפשרת וחזקה, שנלחמת על זכויותיה לשיוויון בחברה, וזה מעורר השראה בעיני. גם בנרטיב האישי שלי אני דוגלת בערכים של שיוויון זכויות לנשים, ואני מאמינה בערכים אלה, ההורים שלי חינכו אותי שהאישה היא לא פחות שווה מהגבר, והיא צריכה לעבוד קשה כדי להצליח. המחקרים מראים שבפני האישה הערבייה בישראל יש לא מעט מחסומים שמונעים ממנה השתלבות מלאה בחרה הישראלית (שתייוי, 2008).

4.רפלקציה אישית- מראיינת שנייה

סמי

הסיפור של סמי הוא סיפור מצער בעיני, בגלל שאני רואה בסמי פוטנציאל גדול להצלחה, והוא לא מימש בצורה נכונה את הפוטנציאל שלו בחיים, הוא עבד במשך הרבה שנים כשכיר, וכידוע השכיר בעיקר עושה רווחים שהולכים למעביד שלו, ולא לעצמו. לפי הסיפור שסמי מספר, הוא רצה מאוד להצליח, ולכן למד תחום קשה כמו תחום הייעוץ מס והנהלת חשבונות, ובמיוחד בתחום הזה יש לו את האפשרות לפתוח עסק מצליח משל עצמו, בגלל שזה מקצוע חופשי, שבדרך כלל עושים אותו אנשים עצמאיים, ובגלל זה אני חושבת שאחרי סיום הלימודים שלו, הוא היה צריך לעשות את הסטאז' שלו למשך שנתיים או שלוש, ואחרי זה ישר לפתוח משרד עצמאי משל עצמו, במקום לעבוד כל השנים האלה כשכיר.

לסמי יש יתרון נוסף שהוא לא ניצל אותו, בגלל שהוא מתעסק הרבה עם אנשי עסקים עצמאיים, יש לו את הידע, איך להיות עצמאי, ואיך לנהל נכון את העסק, הוא מנהל בעצם את העסקים של הרבה אנשים, ובגלל זה היה אמור להיות לו קל לפתוח עסק משל עצמו, אבל הוא לא ניצל את הידע הזה, ובגלל זה, זה עוד יותר פספוס של הזמן, כאשר הוא עבד כשכיר כל השנים האלה.

כאשר אני מסתכלת על היחסים של סמי עם אשתו, אני יכולה להבין את ההבנה שיש בין שניהם, לגבי מיהו המפרנס העיקרי של הבית, העבודה של סמי היא טובה ומכניסה הרבה כסף למשפחה, ואילו העבודה של אשתו היא עבודה פשוטה שלא מכניסה הרבה כסף, ולכן זה הגיוני שאשתו תהיה גמישה בכל הנוגע להשקעת יותר זמן בניהול הבית, כדי לאפשר לסמי את הזמו שהוא צריך כדי לנהל קריירה טובה.

פתחי

פתחי הוא העובד השמרני, שאוהב את היציבות שלו בעבודה, והדבר הזה מתבטא בעבודה שלו בסוכנות הביטוח כל כך הרבה שנים. הוא לא אוהב את הסיכון, והוא לא מחפש הזדמנויות חדשות לעבודות חדשות ויותר טובות, זהו אדם שונא סיכון בעצם, שמבטיח את ההישרדות שלו לטווח הארוך, אבל ככל הנראה שהוא לא ישגשג ויצליח הרבה בטווח הקצר (Llopis, Garcia-Granero, Fernández-Mesa, Alegre, 2013   ).

אני חושבת שפתחי מייצג דור מסוים, שנולד בתקופה שבה הייתה משמעות אחרת למושג של מהי עבודה ומהי קריירה. אני חושבת שאת פתחי חינכו שעבודה זה משהו מאוד חשוב שאסור לסכן אותו, והוא גדל בתקופה שבה אנשים היו עובדים במקום מסוים, ונשארים לעבוד שם במשך רוב החיים שלהם, וגם לא היו להם את האפשרויות הכלכליות וההזדמנויות שקיימות היום בפני הדורות החדשים, שבהם המשק יותר מפותח ויש יותר הזדמנויות עסקיות (Kelan, Lehnert, 2009).

למרות שפתחי שמרן, הייתי מצפה מאדם כזה שיהיה סמכותי, ויהיה המפרנס הראשי של משפחתו, אבל אשתו היא גם בעלת קריירה טובה כמורה, והיא מהווה תחרות בשביל פתחי, שניהם מתחרים אחד עם השני מי יהיה המפרנס של הבית, ומי יטפל יותר בילדים, ובגלל זה יש יריבות ביניהם, ואני חושבת שזה יכול להוביל למתחים ומריבות בבית, והזנחת הילדים.

סועאד-

סועאד היא אישה מאוד מרשימה וחזקה, היא למדה סיעוד, שזה מקצוע קשה ללמידה, וזה מראה שהיא חכמה. ההורים שלה גם עזרו לה והם דחפו אותה ללמוד את המקצוע הזה. לא רק ההורים שלה תמכו בה, אלא גם בעלה, שמוכן גם הוא להשתתף בחלק גדול מגידול הילדים, ועבודות הבית. הסיפור הזה מראה שאם אישה תקבל מספיק תמיכה בחייה, היא תוכל להצליח ולעשות כל מה שהיא רוצה, אפילו אם זה קשה.

היחסים של סועאד עם בעלה, מראים על ההסכם שיש ביניהם לגבי החלוקה של הזמנים שלהם בין הקריירה לבית, שניהם מסכימים שיש ביניהם שיוויון, והם שניהם צריכים לטפל בבית שלהם, מעבר לזמן שהם מקדישים לקריירה, הם תומכים אחד בשני, בכך שהם מתאמים את הזמנים שלהם, ויש להם את אותו סגנון חשיבה, ובגלל זה אפשר לזהות את סגנון הלוליינים אצהם בקריירה הכפולה שקיימת אצהלם.

אני חושבת שסועאד מייצגת את הכלכלה החדשה, ופחות מייצגת את הכלכלה של הדורות הישנים יותר, בכלכלה החדשה, האישה משתתפת יותר בשוק העבודה, ולא צריכה רק היא לטפל במקביל במשק הבית, הגבר משתתף איתה בגידול הילדים, ויש שיוויון בינה לבין בעלה (אטינגר, שחרית, 2012).

מבחינת הנרטיב האישי שלי, הוא הכי דומה לנרטיב של סמי, בגלל שסמי רצה מאוד להצליח בקריירה שלו, והוא למד וניסה למצוא עבודה טובה. למרות שאני לא מסכימה עם ההחלטות שסמי עשה בחייו, אני עדיין מזדהה עם הערכים שלו. אני מבחינתי רואה את עצמי מפתחת את הקריירה שלי, כי זה מה שההורים שלי לימדו אותי, לממש את עצמי ואת הפוטנציאל שלי, ואני חושבת שאני יכולה להצליח בקריירה ובחיים.

5. תובנות אישיות-

סמי

התובנה העיקרית שעולה מהסיפור של סמי, הוא שלפי דעתי, זה לא מספיק שאדם רוצה להצליח, הוא צריך לדעת גם איך ליישם את זה, הבן אדם צריך מטרה טובה בנוסף לעבודה הקשה שאותה הוא עושה, אם האדם עובד קשה מאוד, ואין לו מטרה, או שהוא טועה במטרה שלו, כל העבדה הקשה שלו היא לשווא, כמו במקרה ל סמי, שהוא עבד מאוד קשה, למד לתואר ראשון, אבל המטרה שלו לא הייתה מספיק טובה לדעתי, הוא החליט להיות שכיר במשך הרבה שנים, במקום להיות עצמאי, והוא רצה מאוד להצליח בקריירה שלו.

ובגלל זה אני חושבת שיש שני מרכיבים עיקריים להצלחה, עבודה קשה, ומטרה נכונה, אם מפספסים אחד משני המרכיבים האלה, אז לא משיגים את ההצלחה, צריך לדאוג שיהיו שני המרכיבים האלה, וליישם אותם כראוי.

פתחי

התובנה האישית שעולה מהסיפור של פתחי, היא שלאנשים שונים ישנה פרספקטיבה שונה לגבי מהי ההצלחה, יש אנשים שרוצים לבנות לעצמם קריירה מפוארת, להחליף הרבה תפקידים במהלך הקריירה, ולעלות במעמד ובדרגת השכר, וזה נחשב בעיניהם להצלחה, אבל מצד שני יש אנשים, שבשבילם ההצלחה היא דווקא למצוא עבודה יציבה וקבועה, ולא לשנות הרבה תפקידים, או שאולי לעלות לאט בסולם התפקידים, היציבות הזאת מהווה עבורם את ההצלחה, ולא הכסף המהיר והמעמד, ולכן ההצלחה צריכה להיות בעלת פרספקטיבה של האדם, של מה שהוא רוצה להשיג, ולא לפי הנורמות שישנם בחברה.

סועאד

המקרה של סועאד מראה לנו שנשים ערביות יכולות להצליח בכלכלה הישראלי, והשמיים הם הגבול, הם רק צריכות לרצות להצליח, והן יכולות להשיג את זה. כמובן שזה יעזור אם הנשים האלה יקבלו תמיכה מהסביבה שלהן, כמו למשל ההורים שלהם שיעודדו אותן ללמוד, החברה הישראלית, שתספק להם את התשתית הראויה להצלחה, כמו מוסדות אקדמיים והזדמנויות תעסוקה, וגם הן צריכות לקבל תמיכה מהבן זוג שלהן, כדי שיתמוך בהן בחיי היומיום, ויאפשר להן שיוויון אמיתי ביחסים בין בני הזוג.

ביבליוגרפיה-

אטינגר, ל', שחרית, ע' (2012). כלכלה עם פנים אנושיות כלכלה דמוקרטית של המאה ה־21. מכון חשיבה לפוליטיקה חדשה.

שתייוי, ע' (2008). נשים ערביות בשוק העבודה. פורום נשים לתקציב הוגן.

Kelan, E. Lehnert, M. (2009). The Millennial Generation: Generation Y and the Opportunities for a Globalised, Networked Educational System.

Llopis, O., Garcia-Granero, A., Fernández-Mesa, A., Alegre, J. (2013). Managers' risk taking propensity and innovation in organizations: the mediating influence of employees' perceived risk taking climate.

Spooner-Lane, Rebecca & A. Patton, Wendy. (2007). Determinants of burnout among public hospital nurses. Australian Journal of Advanced Nursing. 25.

נספחים-

ראיונות-

סמי

*מה השפיע על בחירת תחום הלימודים (העל תיכוניים) בשלב שהתקבלה החלטה מה ללמוד/ לעסוק?

בחרתי בתחום של הנהלת חשבונות וייעוץ מס בגלל שחשבתי שהתחום הזה הוא טוב אם רוצים לפתח קריירה טובה ולהצליח. היו לי ציונים טובים, ויכולתי להתקבל לתחום הזה, למרות שבהתחלה רציתי ללמוד ראיית חשבון אפילו, אבל בסוף החלטתי ללכך על הכיוון הזה.

*האם בזמן הלימודים הייתה תחושה של מימוש או חרטה לגבי הבחירה?

כמובן שהייתה תחושה של מימוש עצמי, אהבתי את המקצוע הזה מאוד, ואת חוקי המיסים, ובגלל זה לא התחרטתי על הלימודים שלי

*האם עוסק כיום בתחום בו למד?היכן?

היום אני עובד בתור עצמאי, יש לי משרד משל עצמי לייעוץ מס והנהלת חשבונות. בהתחלה עבדתי כשכיר במשרד של מישהו אחר, בתור מנהל חשבונות, במשך הרבה שנים, התחלתי את הסטאז' שם, והמשכתי לעבוד שם, החלפתי כמה תפקידים שם, וקיבלתי העלאות בשכר, אבל בסוף החלטתי להיות עצמאי.

*כמה פעמים בחיים שינה תפקידים ו/או מקומות עבודה?

החלפתי הרבה תפקידים במשרד שבו עבדתי בתור שכיר, בגלל שלמנהלים היה אמון בי, אבל בסוף החלטתי לפתוח משרד עצמאי משל עצמי, כדי להתקדם עוד יותר בקריירה.

*האם חווה במסגרת הקריירה התיישנות, התיישרות ושחיקה?

התיישנות יש כל הזמן, בגלל שמטבע העבודה שלי יש כל הזמן עדכונים בחוקי המיסים, ואני צריך להישאר מעודכן, התיישרות אני לא חושב שהייתה, בגלל שהחלפתי הרבה תפקידים, ואני מרגיש שעכשיו אני עדיין נמצא בשיא הקריירה שלי, ואני לא חושב שאני מרגיש שחיקה בעבודתי, בגלל שיש כל הזמן חידושים והתקדמות.

*האם אחרי מספר שנים בתחום הייתה החלטה של שינוי קריירה?

כן, אני החלטתי להפוך לעצמאי ולפתוח משרד משל עצמי, אחרי הרבה נים שבהם הייתי שכיר במשרד של מישהו אחר, זה צעד גדול, ועדיין עשיתי אותו

*לו היה ניתן להתחיל הכל מחדש ,באיזו דרך היה בוחר ?

אני חושב שהייתי משנה קצת, הייתי מחליט להיות עצמאי ישר מההתחלה ולא מחכה הרבה זמן, זה היה נותן לי יותר הצלחה

*מי היו הדמויות המשמעותיות בחייו שיש להן זיקה לקריירה בה עוסק?

אבא שלי עודד אותי מאוד ללמוד את התחום הזה, הוא אפילו רצה שאני אלמד להיות רואה חשבון, שזה רמה יותר גבוה ממנהל חשבונות, אבל בסוף החלטתי ללמוד הנהלת חשבונות וייעוץ מס.

פתחי-

*מה השפיע על בחירת תחום הלימודים (העל תיכוניים) בשלב שהתקבלה החלטה מה ללמוד/ לעסוק?

אני חושב שהסיבה העירית שבגללה בחרתי את תחום הביטוח היא בגלל שביטוח הוא ענף מאוד יציב לאורך השנים, והוא יהיה קיים גם בעוד הרבה שנים, לא רציתי ללמוד מקצוע אופנתי שיחלוף מהעולם, הייתה חשובה לי היציבות לטווח הארוך

*האם בזמן הלימודים הייתה תחושה של מימוש או חרטה לגבי הבחירה?

הייתה תחושה של מימוש כי אני אהבתי את התחום הזה, ובאמת האמנתי שהוא טוב מאוד ויציב מאוד

*האם עוסק כיום בתחום בו למד?היכן?

כן אני עוסק בתור סוכן ביטוח בסוכנות ביטוח, אני עובד בתור שכיר ולא עצמאי

*כמה פעמים בחיים שינה תפקידים ו/או מקומות עבודה?

מעט מאוד פעמים, בהתחלה עבדתי כסטאז'ר כדי ללמוד את המקצוע, אחר קיבלתי עוד סמכויות , כי המנהלים סמכו עלי, עם הזמן קיבלתי קצת העלאות בשכר, אבל בסופו של דבר אני הרבה שנים באותה עמדה

*האם חווה במסגרת הקריירה התיישנות, התיישרות ושחיקה?

אני חושב שכן הייתה התיישרות, וזאת מטבע הדברים, כי בסוכנות ביטוח קטנה, אין הרבה מקום להתפתח, לגבי התיישנות, יש קצת, כי חוקי הביטוח משתנים ויש עדכונים בעבודה שלנו כל הזמן, ובגלל זה אנחנו עושים השתלמויות כל הזמן, לגבי שחיקה, כן אני מרגיש קצת, אבל זה טבעי בעבודות מסוג העבודה שאני עובד בה

*האם אחרי מספר שנים בתחום הייתה החלטה של שינוי קריירה?

לא, אף פעם לא חשבתי לשנות קריירה, כי אני אוהב את העבודה שלי, אני אוהב את היציבות שיש בה

*לו היה ניתן להתחיל הכל מחדש ,באיזו דרך היה בוחר ?

עדיין הייתי בוחר באותה דרך ובאותו המסלול

*מי היו הדמויות המשמעותיות בחייו שיש להן זיקה לקריירה בה עוסק?

ההורים שלי עודדו אותי להשיג לעצמי השכלה אקדמית, כדי שאני אוכל להשיג עבודה טובה, ותהיה לי קריירה טובה ויציבה.

סועאד-

*מה השפיע על בחירת תחום הלימודים (העל תיכוניים) בשלב שהתקבלה החלטה מה ללמוד/ לעסוק?

אני תמיד הייתי תלמידה טובה והיו לי ציונים מאוד גבוהים, ההורים שלי דחפו אותי ללמוד תואר בתחום הרפואה, כי הם האמינו במקצועות האלה, וגם הם חשבו שמקצוע כשה יכול להביא להם הרבה כבוד ומעמד, וגם אני רציתי ללמוד מקצוע ממקצועות הרפואה, ובסוף החלטתי ללכת על סיעוד כי התחברתי לזה.

*האם בזמן הלימודים הייתה תחושה של מימוש או חרטה לגבי הבחירה?

בהחלט הייתה תחושה של מימוש ולא של חרטה, בגלל שאני אדם שלא מפחד מלימודים קשים, ורציתי מאוד להצליח במקצוע הזה, גם התחברתי לחומר הנלמד

*האם עוסק כיום בתחום בו למד?היכן?

כן אני עובדת כאחות סיעודית

*כמה פעמים בחיים שינה תפקידים ו/או מקומות עבודה?

שיניתי כמה פעמים תפקיד, קודמתי קצת, וגם עליתי במעמד, מבחינת ההיררכיה, הרבה פעמים שיניתי מקומות עבודה בגלל שהיו צריכים אותי במוסדות סיעוד שונים, אבל לאחרונה אני באותו התפקיד למשך הרבה שנים

*האם חווה במסגרת הקריירה התיישנות, התיישרות ושחיקה?

כן אני חושבת שהייתה קצת התיישרות, בגלל שבשנים האחרונות אני עדיין באותו התפקיד, וגם בתחום של הסיעוד אין הרבה מקום להתפתחות כי הענף מוגבל. אני כן מרגישה שחיקה, כי עבודת הסיעוד היא קשה מטבעה, בגלל הטיפול האינטנסיבי בחולים, זה לא קל. יש קצת התיישנות כי יש עדכונים כל הזמן בחוקי הסיעוד והתרופות, אבל האלמנטים הבסיסיים נשארים אותו הדבר.

*האם אחרי מספר שנים בתחום הייתה החלטה של שינוי קריירה?

בכלל לא, גם זה לא כדאי, כי למדתי הרבה שנים כדי להפוך לאחות סיעודית, לא משתלם עכשיו ללמוד משהו חדש.

*לו היה ניתן להתחיל הכל מחדש ,באיזו דרך היה בוחר ?

אני הייתי לומדת גם סיעוד, לא הייתי משנה את זה, כי בסך הכל אני די מרוצה

*מי היו הדמויות המשמעותיות בחייו שיש להן זיקה לקריירה בה עוסק?

ההורים שלי היו דמויות מאוד משפיעות, הם דחפו אותי מאוד ללמוד מקצוע בתחום הרפואה, כי הם חשבו שזה מקצוי טוב ומכובד, הם עזרו לי מאוד מהלך השנים