Skip to content

סמינריון- טקסים במשפחה

טקסים במשפחה

טקסים משפחתיים, מה הם? טקסים משפחתיים הם דברים מיוחדים שהמשפחה עושה. טקסים משפחתיים הם דרך לומר, זה מי שאנחנו וזה מה שאנחנו מעריכים. ייתכן וטקסים מסוימים הועברו מדורות קודמים או מקרובי משפחה אחרים, ואחרים נוצרים על ידי המשפחה. הטקסים של המשפחה עשויים לכלול חגיגות ופסטיבלים דתיים כמו חג המולד, וחגים אחרים. למשפחה עשויים להיות גם טקסים תרבותיים של קשורים לדת, כמו מסורות מודרניות שהתפתחו לאחרונה, כמו גם ימי הולדת, יום האם ויום האב. באירועים מיוחדים אלה, המשפחה יכולה להזמין את המשפחה המורחבת או חברים להשתתף בטקסים המשפחתיים האלה. בנוסף לכך, הטקסים המשפחתיים עשויים להיות ייחודיים ופרטיים ופשוטים למדי, כמו למשל נשיקות בוקר מיוחדות או לחיצות יד מיוחדות, מילות קוד לדברים או שמות מיוחדים שמשתמשים בהם, קריצה עין לחבר או בן משפחה, כללים ביתיים או משפחתיים לגבי דרכי התנהגות. טקס יכול לכלול גם עניין משותף עם מישהו מהמשפחה, כמו ללכת למשחקי כדורגל, קמפינג או כל פעילות אחרת לבני המשפחה (Crespo, Kielpikowski, Pryor, & Jose, 2011).

ישנה חשיבות רבה לטקסים משפחתיים. מרבית המשפחות המודרניות הן משפחות עסוקות, ברוב המשפחות אחד ההורים או שניהם עובדים בזמן שהילדים וההורים מעורבים בפעילויות שונות. הימים והשנים עוברים מהר ולבני המשפחה בקושי יש זמן לבלות יחדיו, ובייחוד זמן איכות. יחד עם זאת, אפילו אם מדובר במשפחה עסוקה, עדיין יכולה להיות לה הרבה זמן איכות עם כל בני המשפחה. וכאן ישנה חשיבות לטקסים משפחתיים. טקסים אלה באמת יכולים לשנות את ההווי המשפחתי ולתרום לגיבוש משפחתי יותר טוב, והשקעה של יותר זמן איכות של בני המשפחה אחד עם השני (Santos, Crespo, Silva, & Canavarro, 2012).

טקסים משפחתיים חשובים לבריאות ולרווחת המשפחות של ימינו המנסות להתמודד עם הדרישות העמוסות של העבודה, הבית והחיים החברתיים. טקסים משפחתיים הם כלי ארגוני עוצמתי של חיי המשפחה המציעים יציבות בתקופות של לחץ ומעבר. כך לדוגמה אחד הטקסים הנפוצים יותר הוא ארוחת הערב המשפחתית, חלוקת ארוחה משפחתית יחד פעם אחת או יותר בשבוע ללא טלפונים, אלקטרוניקה או הסחות דעת אחרות יכולה להועיל רבות למשפחה. כמובן שתמיד יש חגים וימי הולדת המובנים לאורך השנה שניתן לחגוג ולהפוך אותם לאירועים מיוחדים עם מעט הוצאות. לא משנה מה המשפחה תבחר לעשות, חשוב לוודא כי הטקסים שנוצרו מותאמים לצרכים, העמדות, האישיות והמגבלות של המשפחה. הטקסים צריכים לעמוד במסגרת המציאות הריאלית של המשפחה ככל האפשר. יצירת משהו המותאם לחיי המשפחה תעזור לטקסים אלה להישאר עקביים, מהנים ומתמשכים (Santos, Crespo, Silva, & Canavarro, 2012).

טקסים משפחתיים מקנים לילדים גם תחושת שייכות וקבלה חברתית. הם מקדמים תחושת זהות אצל הילד, אשר תשמש מאוחר יותר בסיס להתפתחותו כמבוגר. לא ניתן להדגיש יתר על המידה את חשיבותם של טקסים משפחתיים שגרתיים, מההחלטה הפשוטה להקפיד על נוכחות בארוחות ערב ועד מפגשים משפחתיים מורכבים יותר. כאשר חווים את החוויה המשפחתית באמצעות הטקסים האלה, אנו מתחילים לראות את עצמנו, משפחותינו ואת זמננו איתם באור אחר. באמצעות טקסים אלה המשפחה יכולה לעזור לעצמה למצוא זמן נוסף ביחד שאולי חסר לה כל כך (Crespo, Kielpikowski, Pryor, & Jose, 2011).

נקודה נוספת היא שהטקסים יכולים להיות מועילים במיוחד לבני נוער, שנמצאים בתקופה שברירית בחייהם. משפחות הן מרכזיות בהתפתחות החברתית והרגשית של בני הנוער, ורוב המשפחות עוסקות בפעילויות יחד. מחקר אחד בדק את ההשפעה הספציפית של האזנה למוזיקה או דיבורים על השירים האהובים על המשפחה. עדויות אמפיריות להשפעות חיוביות של טקסים משפחתיים מוסיקליים על לכידות חברתית ורווחה רגשית אינן נדירות. יתר על כן, תפקידה של התרבות בעיצוב טקסים משפחתיים מוסיקליים ויתרונותיהם הפסיכולוגיים הוזנח לחלוטין. המחקר בדק טקסים מוסיקליים במשפחות ובקבוצות עמיתים, כהקשר חברתי משני בחשיבותו, בשתי תרבויות מסורתיות, ושתיים חילוניות אינדיבידואליות, ועל פני שני שלבי התפתחות השונים, גיל ההתבגרות לעומת הבגרות הצעירה. בהתבסס על נתוני חתך של 760 צעירים בקניה, הפיליפינים, ניו זילנד וגרמניה, המחקר גילה כי ברחבי התרבויות, האזנה למוסיקה במשפחות ובקבוצות עמיתים תורמת ללכידות משפחתית ובין עמיתים. יתר על כן, התרומה הישירה של המוסיקה בקבוצות עמיתים מופיעה בהקשרים תרבותיים, ואילו טקסים משפחתיים מוסיקליים משפיעים על רווחה רגשית בהקשרים מסורתיים קולקטיביים יותר. ניתוחים התפתחותיים מראים כי טקסים משפחתיים מוסיקליים קשורים באופן עקבי וחזק ללכידות משפחתית על פני כל שלבי ההתפתחות בחיים, ואילו טקסים מוסיקליים בקבוצות עמיתים נראים תלויים יותר בשלב ההתפתחותי, ובאינטראקציה עם התרבות (Boer, & Abubakar, 2014).

ביבליוגרפיה

Boer, D., & Abubakar, A. (2014). Music listening in families and peer groups: benefits for young people's social cohesion and emotional well-being across four cultures. Frontiers in Psychology, 5, 392.‏

Crespo, C., Kielpikowski, M., Pryor, J., & Jose, P. E. (2011). Family rituals in New Zealand families: Links to family cohesion and adolescents' well-being. Journal of Family Psychology, 25(2), 184.‏

Santos, S., Crespo, C., Silva, N., & Canavarro, M. C. (2012). Quality of life and adjustment in youths with asthma: The contributions of family rituals and the family environment. Family process, 51(4), 557-569.‏