Skip to content

מיינדפולנס סימנריון

מיינדפולנס או בעברית מודעות קשובה, זה בעצם יכולת שקיימת לכל אדם באשר הוא, לחוות מצבים וסיטואציות שונות בחיים ללא שיפוט עצמי. אז מה זה בעצם?

מודעות קשובה זה מצב שכל אדם יכול לחוות סיטואציות ומה שנקרא "לחיות את הרגע" ללא ביקורת עצמית. לחוות רגשות שונים, מחשבות שונות, אבל להיות בשליטה מלאה. בעצם במקום לחשוב מה יהיה בעתיד, או לחשוב יותר מידי, האדם בעצם מרוכז בסיטואציה, "נהנה" מימנה ולא מגיב בצורה יתרה. ובכן, מהי הדרך להשיג מודעות קשובה ולהיות רגוע?

התשובה היא באמצעות מדיטציה- מודעות קשובה זה משהו שקיים בנו, רק צריך לגלות את זה ולתת לזה להתפרץ, על מנת לעשות זאת יש צורך במדיטציה. מדיטציה יכולה להיעשות באמצעות מספר דרכים גם אם זה רק לקחת נשימות באמצע היום. להלן הדרכים:

  • לקחת הפסקות באמצע היום העמוס, לנשום ולהירגע.
  • להציב לך מטרות בכל בוקר שאתה קם, מה היעדים שלך להיום?
  • לשלב אימוני מדיטציה עם אימונים נוספים כגון יוגה או טניס.

מהם היתרונות של מודעות קשובה- שיפור איכות השינה, שיפור הקשב והריכוז, הפחתת חרדה ודיכאון, התמודדות עם כאבים כרוניים הפחתת סטרס וכדומה.

מהם החסרונות- להיהפך לפאסיביים ושאננים, לאבד את האפשרות לעשות מספר פעולות בו זמניות, להפוך לפחות ייצרתי, להרגיש מתוסכל וכדומה. כעת שהבנו את הנושא הזה, נעסוק כיצד ניתן לשלב את הנושא בעבודה סמינריונית:

שאלות מחקר שונות שניתן להעלות: האם מודעות קשובה תורמת לכך שבשנים האחרונות נרשמת עלייה ביחס למספר האנשים שחווים תסכול רנדומלי במשך היום ומרגישים פחות יצירתיים?

מהם היתרונות והחסרונות של שילוב מודעות קשובה כחלק מרכזי בחייך?

כעת נסקור את שאלת מחקר מספר 2:

מהם החסרונות- מודעות קשובה יכולה לגרום לך להפיק לסמוך על תחושות הבטן- כאשר אתה מתרגל מודעות קשובה אתה לומד להרגיש רגשות ומחשבות ללא שיפוט וללא תגובה. במקום זאת, אתה לומד "להבין" שמה שאתה מרגיש אינו בהכרח אמת. לעומת זאת גוף האדם והמחשבה מתוכננים לשים תשומת לב על מצבים בחיים וכאשר משהו עלול להשתבש אתה מרגיש כמו תחושת בטן לא חיובית, אולם תחושת הבטן הזאת יכולה להציל אותך מדבר נורא, לכן כן כדאי להקשיב לה. מודעות קשובה אינה עולה בקנה מידה אחד עם תחושת הבטן והיא שוללת אותה לגמרי, לכן זה יכול לגרום לך לזלזל בתחושת הבטן ועלול להיגרם דבר רע.

מודעות קשובה עלולה לגרום לך להיות פאסיבי בצורה יתרה- מיינדפולנס מחייב אותך להיות לא תגובתי ולנקוט בגישה פאסיבית במצבים שעלולים להיות הפכפכים או עימותים. לנקוט בגישה פסיבית יותר, שבה העדפות אישיות או תפיסות שגויות אינן קובעות את התגובה שיש לך. כשאתה מתרגל לעשות זאת, אתה עלול להיות פסיבי לכל המצבים או פשוט להיות שאנן גם בנוגע לתחביב שאתה אוהב.

יתרונות: הפחתת דיכאון- דיכאון מופחת הוא אחד היתרונות החשובים של מיינדפולנס. זה יכול לעזור להקל על סימפטומים של דיכאון ועשוי לסייע במניעת חזרת התסמינים הללו בעתיד.

שיפור המחשבה העצמית- מיינדפולנס לא רק עוזר לך להתמקד במחשבות שלך או לזכור דברים בקלות רבה יותר, עדויות מצביעות על כך שהוא יכול למעשה למלאות תפקיד ביכולת שלך לחשוב בצורה גמישה וברורה יותר.

מערכות יחסים חזקות יותר- ישנן גם עדויות לכך שלתרגול מודעות קשובה, עשויה להיות השפעה חיובית על מערכות היחסים. מחקר משנת 2018 מצא שאנשים שהיו יותר עם מודעות קשובה נטו לקבל יותר את הפגמים וחוסר השלמות של בן הזוג שלהם.

בריאות טובה יותר-מחקרים גם מצביעים על כך שמודעות קשובה גדולה יותר יכולה לעזור להקל על תסמינים של מגוון מצבים בריאותיים שונים. שיטות מיינדפולנס גרמו לשיפורים בכאבי גב תחתון, דלקת מפרקים שגרונית, פסוריאזיס, סוכרת מסוג 2 ופיברומיאלגיה.

מסקנה- אכן קיימים יתרונות וחסרונות למודעות קשובה, אך ניתן להבחין שישנם הרבה יותר יתרונות מול חסרונות ובמידה ומבצעים מודעות קשובה ביחס סביר ולא מגזימים, ניתן להקטין בצורה דרסטית את הופעת התסמינים של החסרונות. אכן כמו כל דבר בחיים, כאשר מבצעים הכל במידה הסיכויים לפציעה/ הופעת חסרונות הינם נמוכים מאוד. לכן יש צורך לשלב מיינדפולנס בחיים אבל במידה סבירה שאינה תגרום להופעת תסמינים שליליים.