מטלה במדע וטכנולוגיה
1. נושא העבודה- ייצור קוניאק
הקוניאק הוא משקה אלכוהולי, השייך לסוג מסויים של משקאות אלכוהוליים שנקראים ברנדי. משקה הקוניאק נקרא על שם עיר בצרפת שבאזורה ייצרו את המשקה המקורי. הקוניאק מיוצר מיין לבן, שעובר זיקוק פעמים לפחות, על מנת שייחשב לקוניאק על פי החוק הצרפתי.
המשמעות של ברנדי באופן כללי פירושה כל סוג של אלכוהול מזוקק, העשוי ממיץ פירות מותסס. הפרי שנעשה בו שימוש הוא לעתים קרובות ענבים, אבל יש מספר סוגי ברנדי המבוססים על מיץ תפוחים, אגסים או פירות מתוקים אחרים. ולכן ברנדי יכול להיות מיוצר בכל העולם, אבל הקוניאק יכול להיות מיוצר רק בדרום צרפת, באזור העיר קוניאק (Dhiman1, Attri, 2011 ).
2. הצורך במוצר/ טכנולוגיה
הטכנולוגיה של זיקוק הקוניאק היא טכנולוגיה ייחודית לזיקוק אלכוהול, שמתבצעת בצורה שונה מזיקוק של משקאות אלכוהוליים אחרים, הזיקוק של הקוניאק מתבצע פעמיים, והוא זיקוק כפול, מה שמעניק למשקה הקוניאק טעם ייחודי, וריכוז יותר גבוה של אלכוהול. במאה ה -15, יין מזוקק שימש בעיקר כתרופה. אבל בשנת 1493, רופא בצרפת הבחין שישנה עלייה בשימוש של יין מזוקק שלא למטרות רפואיות, וגרם לאלכוהוליזם. כתוצאה מכך, שלוש שנים מאוחר יותר אסרו הרשויות על מכירת אלכוהול בימי חג (Dhiman1, Attri, 2011 ).
3. קהל היעד
קהל היעד העיקרי של משקה הקוניאק, הם אנשים שאוהבים אלכוהול איכותי וייחודי, ואנשים שאוהבים את טעמו של המשקה הייחודי הזה. בנוסף לכך המשקה של הקוניאק משמש כמשקה העוזר למערכת העיכול, שנצרך לאחר ארוחה מלאה, או כאפריטיף, משקה אלכוהולי שנצרך לפני תחילתה של ארוחה, או בליווי מתאבנים קלים.
4. תיאור מפורט של המוצר
"קוניאק" או "קוניאק ברנדי" הוא ברנדי ענבים Vמזוקקים באזור קוניאק של צרפת, רק הקוניאק שמיוצר במקום הזה זכאי להיות מוגדר כקוניאק על ידי החוקים והתקנות של ממשלת צרפת. סוגי הברנדי שנחשבים לטובים ביותר המיוצרים בצרפת, הם הקוניאק והארמאגנס. הקוניאק נחשב לסטנדרט עולמי, שאליו משווים ובוחנים סוגי ברנדי אחרים מהעולם. הקוניאק זוכה גם לכינוי "שמפניה משובחת", כאשר הוא מיוצר גם מאותם הענבים שמהם מייצרים את משקה השמפניה.
5. ההיבטים המדעיים של הנושא
הייצור של האלכוהול, באזורים השונים של צרפת או מרכז אירופה, הם בעלי ריכוז נמוך יותר של אלכוהול, בגלל הטמפרטורה הגבוהה ששוררת ומשמרת את טריות הענבים. גורם נוסף הוא הגורם של הקרקע והמרכיב הכימי שלה, באזורים שונים של ייצור אלכוהול, הגידול של הפרי שממנו מייצרים את האלכוהול, נעשה בסוגי אדמה שונים, ולכן הדבר משפיע על הפרי וריכוז הסוכר שנמצא בו. מבחינה מדעית הייצור של האלכוהול, נעשה על ידי המרת הסוכרים שנמצאים בפירות לאלכוהול, וטכנולוגיה זו יכולה להיות בשימוש לייצור אלכוהול גם למטרות אחרות כמו דלק (Malhotra, 2013).
6. הטכנולוגיה
הטכנולוגיה של ייצור הקוניאק מתחילה בגידול הענבים. הענבים שמהם מיצור הקוניאק הם ייחודים לחבל הארץ בצרפת שבו מייצרים את הקוניאק, זן הענבים העיקרי שממנו מייצרים את הקוניאק נקרא אוני בלאן. אחרי שמגדלים את הענבים, נותנים ליין הלבן לתסוס, ולהפוך את הסוכר לאלכוהול, אחר כך מבצעים זיקוק למיץ הענבים שמתבצע פעם בשנה, הזיקוק נועד בעיקר להפרדת האלכוהול מהמים שבמיץ, וממשקעים אחרים שנמצאים במיץ. עקרון הזיקוק מבוסס על הטכנולוגיה של טמפרטורת רתיחה שונה של כל אחד מהמרכיבים שמצויים ביין הלבן.
המיץ המזוקק נשמר בחביות עץ אלון, לשתי מטרות עיקריות, ליישן את המשקה על מנת שיקבל את הטעם הייחודי של הקוניאק, וכדי שהמשקה יקבל את הצבע החום, שמתקבל מעצי האלון. תהליך היישון של הקוניאק מתבצע במרתפים מוצלים, משום ששם ישנו אחוז לחות גבוה, העוזר לתהליך היישון (Tsakiris, Kallithrakab, Kourkoutasc, 2013).
7. חסרונות ויתרונות בכל התחומים
אחד היתרונות של משקה הקוניאק, הוא בטעמו הייחודי, בגלל שהוא מיוצר מסוגי ענבים ספציפיים, ודרך הייצור שלו היא ייחודית, והרבה אנשים בכל העולם מאוד אוהבים את המשקה הזה, המשקה מוערך מאוד, עד שהוא משמש כנקודת התייחסות והשוואה למשקאות אלכוהוליים אחרים מהעולם.
יתרון נוסף של משקה הקוניאק, הוא שהמשקה הזה משמש כמשקה שעוזר לתהליך העיכול, ולרוב צורכים אותו אחרי ארוחה מלאה, או שלפעמים צורכים אותות לפני האוכל, ביחד עם מתאבנים.
אחד מהחסרונות של משקה הקוניאק, הוא העובדה שהמשקה מיוצר רק בחבל הארץ של קוניאק בצרפת, ולכן הכמות המיוצרת ממנו היא מוגבלת בכל שנה, מה שתורם לעליית המחיר שלו, בגלל שאין הרבה מהמשקה הזה.
עוד חיסרון בולט של הקוניאק, הוא שיש לו תהליך זיקוק מיוחד, וכל תהליך הייצור של המשקה לוקח זמן, כולל הזמן של היישון של המשקה, ולכן הדבר הזה מעלה את מחירו של המשקה.
חיסרון נוסף של המשקה הוא שהמשקה מכיל כמות גבוהה של אלכוהול, ומשקאות עתירי אלכוהול יכולים לגרום להתמכרויות ולאלכוהוליזם.
8. מקורות ביבליוגרפיה-
Dhiman1, A., K., Attri, S. (2011). Production of Brandy. Parmar University of Horticulture and Forestry, Nauni, Solan (HP) – 173- 230.
Malhotra, G. (2013). Alcohol Production from Fruit and Vegetable Waste. International Journal of Applied Engineering Research.
Tsakiris, A., Kallithrakab, S., Kourkoutasc, Y. (2013). Grape brandy production, composition and sensory evaluation. Published online in Wiley Online Library: 2 October 2013.