מדע וטכנולוגיה
1. הנושא- הפריה חוץ גופית
ההפריה החוץ גופית היא תהליך שבו מופרת באופן מלאכותי הביצית של האישה, על ידי זרע, מחוץ לגופה, ואז נעשה ניסיון לשתול את הביצה המופרית בתוך רחמה של האישה על מנת שיתפתח הריון. התהליך כרוך במעקב ובגירוי של תהליך הביוץ של האישה, הסרת ביצית מהשחלות של האישה והפרייתן בנוזל במעבדה. מטרתה של ההפריה החוץ גופית היא לטפל בבעיות פוריות שונות, והיא החלה להתבצע בארץ החל משנות השמונים (משרד הבריאות).
ההפריה חוץ גופית היא סוג של טכנולוגיית רבייה המסייעת לטיפול פוריות להריון בפונדקאות או הריון רגיל. מדינות מסוימות אסרו או הגבילו את הזמינות של טיפולי ההפריה החוץ הגופית, דבר שהביא לירידת פריון באוכלוסייה. הגבלות על ההפריה החוץ הגופית כוללים עלויות וגיל, על מנת להבטיח שאישה תישא הריון בריא. הבחירה בהפריה חוץ גופית נעשה בדרך כלל לאחר מיצוי כל האופציות האחרות שהם פחות חודרניות ויקרות.
2. הצורך במוצר/ טכנולוגיה
ההפריה החוץ הגופית נועדה כדי להתגבר על אי פוריות נשית כאשר היא נובעת מבעיות עם החצוצרות, מה שהופך את ההפריה הרגילה לקשה. היא יכולה גם לסייע באי פוריות של הגבר, במקרים בהם קיים פגם באיכות הזרע. במצבים כאלה הזרקת זרע intracytoplasmic (ICSI) נעשית במקרים שבהם תא זרע מוזרק ישירות לתוך תא הביצה, ודבר זה מבוצע בדרך כלל כאשר לזרע יש קושי לחדור לביצית. במקרים כאלה ניתן גם להשתמש בתאי זרע של תורם. הזרקת זרע נעשית גם כאשר מספר תאי הזרע הוא נמוך מאוד. השימוש בהזרקת זרע נעשית כדי להגדיל את שיעורי ההצלחה של ההפריה החוץ גופית.
3. קהל היעד
אי פוריות היא נפוצה בקרב זוגות בעולם המערבי, והיא עומדת על 9 אחוזים. ולכן קהל היעד של הפריה חוץ גופית הם זוגות אשר סובלים מבעיות פוריות. קהל היעד העיקרי הוא נשים אשר סובלות מבעיות פוריות, ותהליך הביוץ וההפריה הטבעיים לא מאפשרים הפרייה טבעית רגילה, אבל גם במקרים שבהם יש בעיות פוריות אצל הגבר, ולא רק אצל האישה (Zaig, Azem, Shreiber, Gotlib-litvien, Meiboom, Bloch, 2012).
4. תיאור מפורט של המוצר
הפריה חוץ גופית כוללת בדרך כלל את השלבים הבאים (Hoeger):
- מתן תרופות להגדלת כושר הייצור של הביציות אצל האישה
- שאיבה של ביציות מהשחלות של האישה
- הפרייה של הביציות עם זרע
- טיפוח של כל הביציות המופרות
- מיקום ("העברה") של עובר אחד או יותר לתוך הרחם
- תמיכה ברירית הרחם בהורמונים כדי לאפשר לשמור על הריון
במקרים מסוימים ניתן להשתמש בהליכים נוספים אלה:
- הזרקת הזרע Intracytoplasmic (ICSI) כדי להגדיל את הסיכוי להפריה
- סיוע בבקיעה של עוברים כדי להגדיל את הסיכוי לקליטת העובר ("השתלה")
- הקפאה (הקפאה) של ביציות או עוברים
5. ההיבטים המדעיים של הנושא
באופן טבעי, הביצית של האישה מוקפת חומצה היאלורונית, אשר מתפקדת כמסנן טבעי של תאי הזרע של הגבר, כך שרק זרעונים בשלים, שיש להם קולטנים לחומצה, יכולים לעבור ולהפרות את הביצית (צור-צבע, ויס, ירמושקין, גולדמן, גסלביץ, בק, 2018).
בשנים האחרונות ישנם מחקרים מדעיים המנסים למצוא את הדרך הטובה ביותר לברור את הזרע שמוזרק לביצית, על מנת לשפר את סיכויי ההצלחה של ההפריה, שהזרעונים המוזרקים יהיו טובים יותר, בשלים יותר, בעלי מורפולוגיה יותר גבוה, ופחות שברים גנטיים, ויהיו עמידים לחומצה ההיאלורונית שמקיפה את הביצית באופן טבעי (צור-צבע, ויס, ירמושקין, גולדמן, גסלביץ, בק, 2018).
6. ההיבט הטכנולוגי
הדרך שבה נעשית ההפריה החוץ גופית היא על ידי מיקרומניפולציה, שיטה שבה הזרע מוזרק לתוך הביצית. בעבר שיטה זו הייתה שמורה למקרים חמורים של אי פוריות זכרית, אולם כיום היא נמצאת בשימוש ברוב המקרים של ההפריה החוץ גופית. בכדי להזריק את הזרע, יש צורך להפריד אותו לזרעים אינדיבידואלים, ודבר זה נעשה בשיטות שונות, כגון באמצעות צנטריפוגה, או באמצעות תנועת הזרע כלפי מעלה (צור-צבע, ויס, ירמושקין, גולדמן, גסלביץ, בק, 2018).
7. חסרונות ויתרונות בכל התחומים
היתרון המידי והבולט ביותר של ההפריה החוץ גופית, הוא שהוא מאפשר להתגבר על קשיי האי פוריות של האישה ושל הגבר. ההפריה החוץ גופית מאפשרת גמישות מבחינת היכולת להוליד ילדים, מבחינת גיל ומין, ונותנת לנשים טווח זמן יותר מורחב ללדת ילדים. יתרון נוסף שיש להפריה חוץ גופית הוא שהיא מאפשרת לבחור בביציות וזרעים שהן תקינים מבחינה שברון גנטי, ולמנוע מקרים של תינוקות לא בריאים (משרד הבריאות).
החיסרון העיקרי של הפריה חוץ גופית הוא שהטיפולים לעיתים יכולים להיות לא מוצלחים, ולכן ישנו צורך בטיפולים חוזרים שלוקחים הרבה שנים, שגורמות לעוגמת נפש למטופלים. בנוסף לכך לטיפולי ההפריה יכולים להיות תופעות לוואי גופניות לא רצויות על המטופלות. חיסרון נוסף הוא העלויות הכספיות הגבוהות שישנם הן למטופלות והן למדינה שמממנת חלק מהטיפולים האלה, תחום ההפריה החוץ גופית הוא תחום נרחב, עם היקפי פעילות גבוהים, שמגיע לעלויות של חצי מיליארד שקל בשנה למדינה (משרד הבריאות).
8. מקורות ספרות-
משרד הבריאות. הפריה חוץ גופית IVF.
צור-צבע, א', ויס, א', ירמושקין, א', גולדמן, ש', גסלביץ, י', בק, ר' (2018). שיטות ברירת זרע בטיפולי הפריה חוץ גופית, הערכה חזותית לעומת קישור לחומצה היאלורונית. הרפואה, כרך 157, חוב' 1.
Hoeger, K. In Vitro Fertilization Process, Risk, and Consent. Department of Obstetrics and Gynecology Strong Fertility Center. retrieved from: https://www.urmc.rochester.edu/MediaLibraries/URMCMedia/fertility-center/documents/In-Vito-Fertilization-4-29-15-updated.pdf
Zaig, I., Azem, f., Shreiber, S., Gotlib-litvien, Y., Meiboom, H., Bloch, M. (2012). Women's psychological profile and psychiatric diagnoses and the outcome of in vitro fertilization: is there an association?. Arch Womens Ment Health (2012) 15:353–359.